A furcsa nevű beavatkozás csak elsőre hangzik idegennek, valójában egy nagyon is népszerű kezelésről van szó, amivel azonban érdemes óvatosnak lenni.

A blefaroplasztika (szemhéjplasztika) a lógó szemhéjak kezelésére szolgáló eljárás. Az ilyen típusú plasztikai műtétek során az orvos eltávolítja a bőrt, amely néha az izomszövetet és a zsírt is érinti, amelyek a szem körüli terület megereszkedését okozhatják.

belfaroplasztika
Forrás: unsplash.com

A szem körüli bőr megereszkedése az öregedés természetes velejárója, de megfontolhatja ezt a fajta műtétet az is, akinek a genetikai adottságai miatt kezd zavaró lenni az ilyen változás. Akkor is alkalmazható a szemhéjplasztika, ha jelentős táskák vannak a szemünk alatt, vagy ha a szemöldök túlságosan megereszkedik.

Néhány ember számára a blefaroplasztika túlmutat a kozmetikai problémákon. Indokolt lehet az eljárás akkor is, ha valakinek a látását befolyásolja a megereszkedett bőr. Egyesek panaszkodnak, hogy felfelé nézve látásukat akadályozza a lógó bőr.

A műtétre való felkészülés hasonló minden ilyen beavatkozáshoz. Általános kivizsgálás, vérvétel és a kockázati tényezők felderítése előzi meg. Az orvosnak tudnia kell az előtörténetet és azt is, szedünk-e gyógyszereket, kiváltképp olyat, ami fokozhatja a vérzékenységet.

A műtét ambuláns és helyi érzéstelenítésben (kérésre altatásban) végzik. Először a felső szemhéjakat kezelik, a sebész eltávolítja a felesleges bőrt, valamint az izmokat és néha a zsírszövetet is. Ezen szövetek egy része a szemet körülvevő más területekre kerülhet, mielőtt a sebész bezárná a metszést.

Az alsó szemhéjplasztika általában magában foglalja a zsír eltávolítását, ami hozzájárul a szem alatti táskák kialakulásához, valamint néha kis mennyiségű bőr eltávolítását is megkívánja. A bemetszés lehet a szemhéj belső oldalán vagy kívül, az alsó szempillák alatt.

A felépülés viszonylag rövid, de néhány napig erős duzzanat, bevérzés tapasztalható. Kísérheti homályos látás és fényérzékenység is. A fájdalom csillapítására jók a vény nélkül kapható, pl. ibuprofén hatóanyagú szerek. Nagyon óvatosan szabad ebben az időszakban tisztálkodni.

A szemhéjplasztika azoknak nem ajánlott, akiknek nincsenek az említett bőrmegereszkedéses problémái, és azoknak sem, akik vérzékenyek. Nagyon fontos a gyakorlott sebész megválasztása, akiben maximálisan megbízunk.

Forrás: https://www.healthline.com/health/blepharoplasty
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.