Amikor orvosa azt mondja, hogy ideje ütemezni a kellemetlen vastagbéltükrözést, talán Ön is elkezd mentségeket keresni annak elhalasztására?

A vastag- és végbélrák a férfiak és nők daganatos megbetegedéseinek egyik vezető oka. A jó hír az, hogy a halálozási arány tovább csökkenthető, köszönhetően a korai szűréseknek és a hatékonyabb kezelésnek. A legfontosabb, hogy 45 éves korától vagy - ha kockázati tényezői vannak - korábban, rendszeresen végeztessen vastagbélszűrést.

A rendszeres kolonoszkópia életet menthet

A legtöbb vastagbélrákban szenvedő betegnek nincs nyilvánvaló kockázati tényezője. Ha vastagbélben polip van, akkor fennáll a vastagbélrák kockázata. Amennyiben eltávolítják a vastagbél polipokat, csökken a vastagbélrák esélye. A vastagbélrák még akkor is eredményesen gyógyítható, ha a korai stádiumban észlelik, ezért a kolonoszkópiák létfontosságúak az egészségünk szempontjából.

vastagbélrák vastagbéltükrözés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3 lépés a kolonoszkópia előkészítéséhez

Igen, a sikeres vastagbéltükrözés alapvető fontosságú lépése a vastagbél lehető legtisztábbá tétele, amely magában foglalja a vizsgálat előtti hashajtó „tisztítást”. A megfelelően „tisztított” vastagbél segít a vizsgálatot végző orvosnak észrevenni a probléma jeleit. Ha a vastagbél nem kellően tiszta, akkor a bélmaradványok lefedhetik a polipokat, amelyek a rák „előfutárai”.

Néhány nappal a béltisztító szer elfogyasztása előtt el kell kezdeni felkészülni a kolonoszkópiára az alábbiak szerint:

  • két nappal a vizsgálat időpontja előtt térjen át az alacsony rosttartalmú étrendre
  • egy nappal a vizsgálat előtt már csak folyadék fogyasztható
  • a béltisztító folyadék első felét az előző este, a másik felét négy órával az eljárás előtt kell bevenni.

A folyékony béltisztító szerek ízletesebbek lettek az elmúlt években, sőt a vastagbéltükrözés kellemetlenségeit is csökkentik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.