A vastagbéltükrözésre szánt fél óra fontos idő, amelyet rászánhat egészsége védelmére és a vastagbélrák kockázatának csökkentésére.

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) életeket menthet meg. És bár kellemetlen lehet a szervezetét felkészíteni az eljárásra, a vastagbél egészségi állapotának szükségessége nem tagadható. A vastag- és végbélrák gyakori daganatos megbetegedés, de megelőzhető. A kolonoszkópia pedig a legjobb diagnosztikai módszer a kockázat csökkentésére. Íme 7 ok, amiért érdemes vastagbéltükrözést végeztetni:

1. A vastagbélrák bárkivel előfordulhat. A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganattípus, és a második leggyakoribb daganatos halálok. A vastagbélrákos betegek többsége 50 év feletti. Az elmúlt évtizedben azonban a vastagbélrák aránya nőtt a fiatalabb felnőtteknél. Bárkit érinthet, még az egyébként egészséges embereket is, akiknek a családjában nem fordult elő a betegség.

2. A vastagbéltükrözés megelőzi a vastagbélrák kialakulását. Sok daganatos megbetegedéssel ellentétben a vastagbélrák megelőzhető. A vastag- vagy végbél nyálkahártyáján kialakuló kis növedékekből, úgynevezett polipokból indul ki. Idővel néhány ilyen polip rákossá válhat. A kolonoszkópia során az orvosok észlelik és eltávolítják ezeket a polipokat, ami csökkenti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát.

vastagbéltükrözés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Nem hagyatkozhat a tünetekre. A polipok és a korai stádiumú gyógyítható vastagbélrák nem okoz tüneteket. A kolonoszkópia lényege, hogy megszabaduljon a polipoktól, mielőtt azok rákossá válnának, ezért ne várja meg, amíg a tünetek kialakulnak.

4. A kolonoszkópia nem olyan kellemetlen, mint gondolná. Az emberek gyakran óvakodnak attól a hashajtótól, amelyet meg kell inniuk, hogy előkészítsék a bélrendszerüket a vizsgálatra, de manapság a tisztító formulák sokkal hatékonyabbak, mint korábban.

5. A kolonoszkópia pontos. A vastagbélben található rákos sejtek és rákmegelőző polipok több mint 95 százalékát képes kimutatni.

6. A kolonoszkópia biztonságos. A vastagbéltükrözés rendkívül biztonságos, ha tapasztalt szakemberek végzik. Fennáll a vérzés és a bélperforáció veszélye, de ezek kockázata alacsony.

7. Fontos a rendszeres vastagbélrákszűrés. A 45 és 75 év közöttiek számára javasolt, hogy vegyenek részt vastag- és végbélrákszűrésen. Ha a családjában előfordult a vastagbélrák, ajánlott lehet korábban és gyakrabban elvégeztetni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.