A funkcionális laborelemzés és táplálkozási tanácsadás során az ember egészét veszi figyelembe a szakember.
Funkcionális laborelemzés
A funkcionális laborelemzés során nem csupán a csillaggal jelölt értékeket, hanem az emberi egyéni jellemzőket és körülményeket is figyelembe veszik. A funkcionális intervallumok az emberi szervezet működéséhez szükséges legoptimálisabb értékekhez lettek beállítva, ezért sok esetben eltérnek a hagyományos labor által megjelölt intervallumoktól, melyek egy statisztikai átlagot vesznek alapul.
Funkcionális táplálkozás
Mivel az emésztőrendszeren keresztül jut el a sejtekig minden szükséges tápanyag, az ott felmerülő problémák hatással vannak a teljes szervezetre, ezért fontos az emésztőrendszer és a mikrobiom egyensúlya. A táplálkozási ajánlásnál is nagyon fontos figyelembe venni a teljes embert, nem lehet általánosítani. Az egyénre szabott táplálkozási ajánlások abban viszont megegyeznek, hogy tápanyagdús, az egyedi érzékenységeket figyelembe vevő étrendet kínálnak. A szervezet képes az öngyógyításra, ha megkapja a kellő segítséget. Ez a segítség táplálkozási szempontból az, ha vegyszermentes, ttápanyagdús ételeket fogyasztunk, kizárva a gyulladáskeltő és az azt fenntartó élelmiszereket.