Lehet cél az izomnövelés, a fogyás vagy az egészségmegőrzés, ezek a legideálisabb étrendek az erősebbik nem képviselőinek.

A férfiak számára különösen nehéz lehet a sajátos szükségleteikre szabott étrend kiválasztása, mivel a férfiak táplálkozási szükségletei eltérőek lehetnek olyan tényezőktől függően, mint az életkoruk, fitnesz céljaik és életmódjuk illetve egészségügyi problémáik vagy azok megelőzése.

dieta_ferfiak
Forrás: unsplash.com

A megfelelő étrend vagy diéta fontos kritériumai a következők:

  • Táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott legyen. A diéták esetében fontos, hogy ne okozzanak hiánybetegségeket, tápanyagokban gazdagok, fehérjék, szénhidrátok és egészséges zsírok tekintetében jó arányúak legyenek.

  • Könnyen követhető legyen. Világos iránymutatások szükségesek, hogy a diéta alapelvei egyszerűek és egyértelműek legyenek.

  • Rugalmas. A tervek könnyen hozzáigazíthatók életmódjához és személyes preferenciáihoz.

  • Fenntartható. A diéták akkor optimálisak, ha nem túl szigorúak, és hosszú távon követhetők, különben feladja őket az érintett. Hiába drasztikus egy diéta és ad gyors eredményt, ha utána rövid úton az ellenkezőjébe fordul.

  • A jó étrend bizonyítékokon alapul. Kutatások állnak rendelkezésre az étrend egészségügyi előnyeinek alátámasztására.

Mediterrán diéta

A mediterrán étrend olyan étkezési minta, amely olyan országokban élő emberek hagyományos étrendjén alapul, mint Görögország, Spanyolország, Olaszország és Franciaország. Tápláló összetevői között ott van a sok mediterránumban megtermő zöldség, gyümölcs, halak és tengeri élőlények, sajtok, oliva, olajos magvak és vörös húsok is.

A mediterrán étrendet számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, beleértve a gyulladások csökkenését és a krónikus betegségek leküzdését, melegőzését, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok kockázatának csökkentését.

Paleolit étrend

A paleo diétát úgy tervezték, hogy utánozza az ősi vadászó-gyűjtögető társadalmak étkezési szokásait.

A minimálisan feldolgozott összetevők, köztük a gyümölcsök, zöldségek, húsok, halak és baromfi fogyasztása javasolt. Eközben az olyan élelmiszerek, mint a gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek és hozzáadott cukrok szigorúan korlátozottak. A paleo diétát gyakran ajánlják azoknak, akik az izomnövekedést, izommegtartást tűzték ki célul (a fogyás mellett), hiszen az étrendben javasolt élelmiszerek magas fehérjetartalmúak, ami segíthet növelni az izomtömeget, ha a megfelelő súlyzós edzéssel párosítják. A tanulmányok azt mutatják, hogy a paleo diéta segíthet a test összetételének javításában azáltal, hogy csökkenti a testzsírt, csökkenti a hasi zsírt és fokozza a fogyást.

Szénhidrát csökkentett és DASH diéta

Magas vérnyomással, elhízással, cukorbetegséggel küzdőknek, vagy azoknak, akik fokozottan lehetnek kitéve a civilizációs betegségeknek, egyértelműen a szénhidrát csökkentett étrendek a megfelelőek. Ők jó ha kerülik a finomított cukrot, a lisztet, a pékárukat, de a burgonyafélékből, rizsből is csak mértékkel fogyasszanak. Előtérbe kell helyezni az egészséges tejtermékeket, a zöldségeket, kiváltképp a gyökérzöldségek és a húsokat, halakat. Nassolás gyanánt gyümölcsöt, olajos magvakat szabad fogyasztani.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/best-diets-for-men
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.