Nem kell ahhoz kávéfüggőnek lenni, hogy kicsit felpörgessük a napunkat egy élénkítő itallal. Számtalan csodanedű van, amelyeknek ugyanolyan, ha nem jobb tulajdonságai vannak, mint egy forró kávénak.

Sőt, mi több rengeteg – a szervezetre – jótékony hatással rendelkeznek, mint például az anyagcsere serkentése, a cukorbetegségre való hajlam csökkentése, bizonyos rákos megbetegedések megelőzése vagy az idegrendszer védelme. ​

tea
Forrás: unsplash.com

Menta tea

Bár sokan nyugtató hatása miatt szeretik inni ezt a finom, mentol illatú forró italt, több indok is van amellett, hogy ezzel indítsuk a napunkat. Élénkítő és energetizáló tulajdonsága mellett nagyszerű görcsoldó és méregtelenítő hatásokkal is rendelkezik. Rendszeres reggeli fogyasztása pedig az emésztést is felgyorsítja.

Forró citromos víz

Akiknek feltűnően szép bőrük van sokszor mondják, hogy a napot egy forró citromos vízzel kezdik. Nem is csoda, hiszen éhgyomorra fogyasztva igazi energiabombaként hat a testre. Lúgosító, méregtelenítő és mindezek mellett nagyszerűen szabályozza a belek és az anyagcsere működését.

Maté tea

Ez a rendkívül különleges és energiát adó ital tökéletes helyettesítője tud lenni a kávénak, ugyanis 0,3-1,5 százalék koffeint tartalmaz, valamint rengeteg antioxidáns, A-, B-, C, E-vitamin, kálcium, vas és szelén is található benne.

Chai tea

Erős vitalizáló hatása mellett nagyszerűen szabályozza a vércukorszintet, tele van antioxidánsokkal és mindemellett gyulladáscsökkentőként is kiváló, amely a kávéhoz hasonlóan a diétákat is jól kiegészíti.

Karob 

Ha nem tudunk szabadulni a kávé ízétől, akkor érdemes egy esélyt adni a karobnak, hiszen vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. Az íze is hasonlít a kávéra, ugyanakkor a kávéval ellentétben glutén- és laktózmentes.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/coffee-alternatives#TOC_TITLE_HDR_7
Borítókép forrása: unsplah.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.