A kollagén a szervezetünk számos biokémiai folyamatához nélkülözhetetlen, ezért nem mindegy, milyen mennyiségben juttatjuk a szervezetünkbe.
A kollagén úgy ismert, mint a szépség fehérjéje, mert rugalmassá teszi a bőrt és kisimítja a ráncokat. De ennél jóval több mindenhez nélkülözhetetlen! A kollagén kell a csont- és porcszöveteinknek, hogy megelőzzük a mozgásszervi megbetegedéseket és részt vesz különböző biokémiai folyamatokban.
A kollagén egy nagy molekula, ezért nem jut át a sejtek falán, csak ha alkotóelemeire bomlik, aztán a sejten belül újra felépül. Épp ezért fontos, hogy a kollagént belülről juttassuk a szervezetbe, mert a kozmetikumok kollagéntartalma kevésbé hasznosul. Kollagént pótolhatunk étrend-kiegészítőkkel és természetes táplálékokkal, ételekkel is. Elsősorban arra érdemes törekedni, hogy a táplálkozásunkban legyen elegendő kollagénforrás.
A csontleves, orja leves kiváló kollagénforrás lehet, hiszen a házias ételben kifő a csontok tápanyagtartalma, a kollagén, a kondroitin, glükozamin, a szervetlen kalcium és az aminosavak is. Ha a csontban a velő is ott van, az különösen egészséges lehet.
A tengeri élőlények, halak és kagylók húsa is tele van kollagénnel, ráadásul megfigyelések szerint könnyen is hasznosul. Természetesen édesvízi társaikat is fogyaszthatjuk. Nemcsak a kollagén miatt, hanem az Omega 3-6 zsírsavak miatt is nagyon egészségesek.
Említettük, hogy a kollagént a sejtek tudják szintetizálni is alkotóelemeiből. Épp ezért a tojásfehérje kiváló táplálék, mert magas a prolin tartalma, amiből kollagén készülhet.
A vörös húsokról általánosan elmondható, hogy magas a kollagéntartalmuk, ezért, aki szereti a marhát, birkát, az bátran készítsen pörköltet a hétvégére, amibe ne csak a színhúst tegye, hanem az inas, cupákos részeket is.
A kollagén felszívódásához kell C-vitamin, ezért érdemes citrusféléket, bogyós gyümölcsöket is fogyasztani. További beépülést elősegítő anyagok a kénvegyületek, így a fokhagyma remek ízesítő lehet ezeknél az étkeknél.