Aranyér időnként fájdalmas és viszkető lehet, de vérzést is okozhat. Ezek a kellemetlen tünetek azonban néhány egyszerű váltással megelőzhetők.

1. Menjen, amikor mennie kell

Ez józan tanácsnak hangzik, de túl sokan figyelmen kívül hagyják. Ha késlelteti a székletürítést, a széklete keménnyé válik a bélben, ami megnehezíti az áthaladását. Ha erőlteti a székelést, megnövekszik a vénákra nehezedő nyomás, ami elősegíti az aranyér kialakulását.

2. Ne alakítsa a fürdőszobát olvasóteremmé

Gondoljon a fürdőszobában töltött időre úgy, mint szükségszerűség, ne pedig hosszabb „kikapcsolódási” lehetőségre. Ne vigye be magazinokat, könyvet vagy mobiltelefont. Miért? Minél több időt tölt a WC-n, annál valószínűbb, hogy az ülő helyzet extra stresszt okoz az anális erekben, ami növeli az aranyér kockázatát.

aranyér megelőzése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Gondolja át újra az étrendjét

A megfelelő állagú széklet elérhető, ha egészséges az étrendje és sok vizet iszik, hogy elkerülje a kiszáradást. A rosthiány a leggyakoribb kiváltó ok. Ha székrekedést tapasztal, próbáljon meg minél több zöldlevelű zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani. A rost segít elkerülni a székrekedést, ami az aranyér legfőbb kockázati tényezője. Ezenkívül kerülje a bélirritáló összetevőket (például laktóz, glutén).

4. Mozogjon rendszeresen

A mérsékelt testmozgás segít javítani vagy megelőzni számos emésztési problémát, beleértve az aranyeret is, hiszen ülő helyzetben minden lelassul, beleértve a beleket is. A testmozgás elősegíti a bélmozgást, ami segít elkerülni a székrekedést és a kemény székletet. Séta, rövid távok futása, kerékpározás, jóga – bármelyik mozgásforma jó választás. Amennyiben aranyere van, ajánlott kerülni a nehéz súlyemelő guggolásokat és hasonló mozgásformákat, amelyek növelik a hasi nyomást. Emiatt ezek a gyakorlatok többet árthatnak, mint használnak.

5. Forduljon orvosához, ha nincs javulás

Amennyiben a tünetei súlyosabbá válnak vagy a vérzés fokozódik, mielőbb forduljon orvoshoz. Nem minden aranyér kezelési lehetősége a műtét, és szükség lehet más betegségek kizárására is.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.