A puffadás, a székrekedés, a hasmenés/hányás és a reflux esetén nehéz lehet olyan ételeket választani, amelyek következetesen fogyaszthatók.

A szakemberek szerint az alábbi ötféle ételt és italt érdemes kerülni, mely által enyhíthetők az emésztési problémák:

Romlott vagy mosatlan élelmiszerek

A romlott vagy nyers élelmiszerekből származó baktériumok ételmérgezést, görcsöket vagy egyéb problémákat okozhatnak, ha bejutnak a szervezetébe. Ehelyett egyen több teljes kiőrlésű gabonát vagy főtt zöldséget, hogy növelje a rosttartalmát, és javítsa az emésztést.

Fűszeres és meleg ételek

Azok az ételek, amelyeknek enyhén csípnek, olyan problémákat okozhatnak, mint a gyomorégés. Ennek csökkentése érdekében próbáljon több gyömbért beépíteni az étrendjébe. Bár tudományosan nem bizonyított, ez egy hagyományos gyógymód segíthet a gyomor megfelelő kiürítésében.

emésztés élelmiszer
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Tejtermékek

A D-vitaminnak nemcsak tejből, sajtból és tejszínből kell származnia. Válassza inkább a lazacot és a leveles zöldeket vagy próbálja ki a görög joghurtot (hozzáadott cukor, szirup vagy zsír nélkül), amely nem tartalmaz laktózt.

Savas ételek

A magas savtartalmú ételek, például a narancs, a grapefruit, a paradicsom és a citrom kellemetlen érzést okozhatnak, és irritálhatják a gyomornyálkahártyát. A kevésbé savas gyümölcsök (alma, banán) vagy a rostban gazdag zöldségek (spárga, hagyma, articsóka) biztonságosabb megoldást jelentenek.

Alkohol

Az esténként elfogyasztott alkohol fokozza a gyomorégést. Válasszon inkább egy nagy pohár vizet. Ez a legjobb dolog, amit inni lehet az egészséges emésztőrendszer érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.