Az olyan emésztőrendszeri problémák, mint a gyomorégés, a gázképződés, a puffadás és a székrekedés, tükrözik azt, ami az egész szervezetben történik.

A bélrendszer egészségének állapotváltozásait leggyakrabban a gyomorsav, a bélrendszer immunitása és a gyomor-bélrendszeri flóra (vagyis az emésztőrendszerben lévő baktériumok összetett ökoszisztémája) változása okozza. Ha a bélrendszer egészséges, kevésbé valószínű, hogy káros gyulladásokat és immunitás-csökkenést alakul ki.

Az emésztőrendszer védelmének alábbi módjai meglepően hangzanak, mert nem csak az étrendről szólnak.

Megfelelő étrend

A rostbevitel csak körülbelül 40-50 százaléka annak, aminek lennie kellene. A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, kiegyensúlyozott étrend biztosítja a jó baktériumokat és a bélrendszer egészségét építő rostokat.

A megfelelő emésztést segítő egyéb élelmiszerek közé tartozik a kefir (erjesztett tejital, amely gazdag probiotikumokban) és más erjesztett vagy pácolt ételek (például kimchi, savanyú káposzta, pácolt gyömbér).

egészséges bélrendszer
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Több alvás

Az elégtelen mennyiségű és minőségű alvás az elhízás gyakoribb előfordulásához kapcsolódik, ami emésztőrendszeri rendellenességekhez vezet.

Rendszeres fizikai aktivitás

Az egészség más vonatkozásaihoz hasonlóan a rendszeres testmozgás a legjobb módja a fogyásnak és az egészséges testsúly megőrzésének az emésztőrendszeri problémák elkerülése érdekében.

Hatékony stresszkezelés

A stressz csökkentése alapvető fontosságú a gyomorégés csökkentésében, mert ez esetben nincs olyan diéta, ami működne. Próbáljon ki relaxációs terápiákat más figyelemelterelő technikákkal együtt.

A szorongás és a depresszió kezelése

A hangulat és az emésztőrendszer egészsége (különösen az olyan rendellenességek, mint az irritábilis bél szindróma) szorosan összefügg az agy-bél kapcsolaton keresztül.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.