A székrekedés néhány ember számára krónikus probléma, míg másoknál a stressz, a gyógyszerek, a rossz étrend vagy bizonyos betegségek okozta átmeneti állapot.

Néha egyszerű a megoldás

Az akut székrekedés a legtöbb esetben azért fordul elő, mert nem eszik eleget vagy elegendő mennyiségben a megfelelő ételekből, kevés folyadékot fogyaszt vagy mozgásszegény az életmódja. Ezek esetében a megoldások egyszerűek: gyakrabban mozogjon, igyon több vizet és adjon rostot az étrendjéhez. Azok a probiotikumok is hatékonyak lehetnek, amelyek megváltoztathatják a bélben lévő baktériumok összetételét.

Szánjon időt a belek mozgatására

Próbáljon korábban reggelizni. Az étel ösztönözheti a bélmozgás beindulását, és valószínűleg az otthoni fürdőszobában a legkomfortosabb a székletürítés. De minél több időt tölt a WC-én (például olvasva), annál valószínűbb, hogy „megfeszül” a bélmozgás miatt.  Amennyiben bármikor késztetést érez a székelésre, ne kerülje a nyilvános illemhely használatát sem. A bélmozgás késleltetése súlyosbíthatja a székrekedést.

Mi van a tányérján?

Néha a táplálkozás jelentősebb megváltoztatása is okozhat székrekedést. Például ha hirtelen „kiveszi” az összes zsírt az étrendjéből, könnyen blokkolja a bélmozgását. Nem szabad túlzásba vinni a zsírfogyasztást, de egy kevésre szüksége van, hogy átmozgassa a beleit.

székrekedés
Forrás: ​​​​​​Shutterstock / PuzzlePix

Nem mindig jó a rost

Ha a rost hozzáadása az étrendhez puffadást és a székrekedés súlyosbodását okozza, annak számos lehetséges oka lehet, ezért érdemes orvoshoz fordulni.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Néha az egyszerű változtatások nem elegendők. Ha a székrekedés nem reagál a kezelésekre vagy az étrend megváltoztatására, és ha hetekig vagy hónapokig tart, valamint egyéb tünetei vannak (például szédülés, fáradtság, hasi görcsök) mindenképpen javasolt az orvosi vizsgálat, hogy kizárják a súlyosabb okokat (cöliákia, irritábilis bél szindróma, stb.).

Súlyos székrekedés esetén is van megoldás

A lényeg: először egyszerű módszereket próbáljon ki, de ha nem válnak be, ne szenvedjen feleslegesen. Ha a székrekedés súlyos, és nem javul az étrend és az életmód megváltoztatásával, a vényköteles hashajtók széles választéka áll rendelkezésre.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.