A víz minden testi funkcióhoz és anyagcsere-folyamathoz nélkülözhetetlen, ezért az optimális vízmennyiség hiánya kiszáradáshoz vezethet.

Mivel a szomjúságérzet nem olyan jól fejlett, és sokkal gyengébb, mint az éhségérzet, gyorsan kialakulhat a kiszáradás. Rendkívül fontos, hogy ennek megfelelően hidratáljon minden olyan tevékenység után, amely erős izzadással jár, beleértve az edzést, a szaunát és még a szexet is. Sőt, a nyári melegben sokkal több vízre van szükség az intenzív izzadás miatt. Ennek ellenére sokan hajlamosak alábecsülni a vízfogyasztás jelentőségét, és az optimálisnál kevesebbet isznak. Ez kiszáradáshoz, és súlyos esetekben vesekárosodáshoz vezethet.

Mi az a rehidratáció?

A rehidratáció a különféle okok miatt elveszett testnedvek és elektrolitok helyreállítását jelenti. A gyakori okok közé tartozik a napi tevékenységekből eredő ártalmatlan izzadás, beleértve a hányást és a hasmenést. Ha tudja, mikor és hogyan kell gyorsan hidratálni a megerőltető tevékenységek után, megóvhatja szervezetét a kiszáradás káros hatásaitól. Amikor izzadunk, vizet és esszenciális elektrolitokat veszítünk, például nátriumot, káliumot és kloridot. Ezek kulcsfontosságúak a különböző anyagcsere-folyamatokhoz. A hiányosságok pótlásához optimális mennyiségű vízzel kell rehidratálnunk.

Mik a kiszáradás jelei?

Száj- és nyelvszárazság – A száj- és nyelvszárazság a kiszáradás gyakori jele. A testnedvek hiánya miatt a nyál nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza azok kiszáradását. A száj- és nyelvszárazságot okozó egyéb állapotok közé tartoznak a fertőzések, a cukorbetegség, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Száraz bőr – Ha nincs elég víz a szervezetben, a bőrsejtek összezsugorodnak. A száraz bőrt viszketés, hámlás és hámlás jellemezheti.

Beesett szemek – A szem alatti bőr nagyon érzékeny, és enyhe kiszáradás esetén is beesettnek tűnhet. Ez a kiszáradás egyik leggyakoribb tünete is. A kezek és más területek bőre is száraznak és hámlónak érezhető.

Fejfájás, szédülés – A fejfájásnak és szédülésnek számos oka lehet, ezek egyike a kiszáradás. Ezek a folyadékok és az elektrolitok egyensúlyának felborulásából származnak.

Fáradtság – Ha kiszáradt, normális, hogy fáradtnak érzi magát. Bár ez egy gyakori tünet, amelynek számos oka lehet, ez egyben a kiszáradás mérsékelt vagy súlyos megnyilvánulása is.

kiszáradás kezelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A rehidratálás leggyorsabb módjai

1. Igyon sok vizet - Ez a legolcsóbb és legegyszerűbb módja annak, hogy hidratált maradjon és rehidratáljon. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot és kalóriát, ami azt jelenti, hogy annyit ihat, amennyit csak akar. A legtöbb ember számára az ivóvíz elegendő a folyadék- és elektrolithiány pótlására egy kihívásokkal teli edzés vagy más izzadással járó tevékenység után.

2. Egyen hidratáló ételeket - A bogyósok, a dinnye, a narancs, a szőlő, a saláta, az uborka, stb. víztartalma nagyon magas. Sőt, mindegyik gazdag értékes tápanyagokban, például vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek egészségesebbé teszik.

3. Fogyasszon alacsony zsírtartalmú tejet - A jó minőségű sovány és alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása lehet a legjobb módja a folyadékpótlásnak egy megerőltető edzés után. Sőt, rengeteg fehérjét és elektrolitot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az izomtömeg építéséhez és az anyagcseréhez. Azonban ne igyon túl sok tejet egyszerre, mert átmeneti puffadást vagy hasmenést okozhat.

4. Orális hidratáló oldatok - Vannak orális hidratáló oldatok is, amelyek speciális elektrolitokat, például nátrium-kloridot és káliumot tartalmaznak. Mérsékelt mennyiségű cukrot is tartalmaznak, ami felgyorsítja a rehidratációs folyamatot. Az oldatot otthon is elkészítheti, ha vízbe kever néhány teáskanál cukrot és fél teáskanál sót.

5. Igyon teát - Ha nem szereti a vizet, a tea jó helyettesítője lehet. Nagy mennyiségű antioxidánst is tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az általános egészségre. Kerülje azonban a koffeint tartalmazó teákat, például a fekete, fehér vagy zöld teát, mivel ezek vizelethajtóként hatnak.

6. Hidratáljon edzés előtt - Az edzés utáni rehidratáláson kívül az edzés előtt is hidratálhat, így szervezete egész nap megőrzi folyadék- és elektrolit-egyensúlyát.

7. Maradjon bent, ha túl meleg az idő - A forró időjárás erős izzadást okozhat, és jelentősen megnövelheti a napi vízszükségletet. Ha már kiszáradt, nagyon fontos, hogy otthon maradjon, és elkerülje a további folyadékveszteséget.

8. Intravénás folyadékok - Intravénás folyadékra csak mérsékelt vagy súlyos kiszáradás esetén van szükség, és általában bármely más módszerrel helyreállíthatja napi vízveszteségét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.