A bariátriai műtét megváltoztathatja a fogyni vágyók életét, de a súlycsökkentésen kívül még számos, az egészségre gyakorolt előnye van.

A bariátriai sebészeti eljárás (például gyomor bypass műtét) fenntartható fogyást eredményezhet olyan elhízott embereknél, akik nem értek el hosszú távú sikert más súlycsökkentési módszerekkel. A bariátriai műtét csökkenti a gyomor tárolókapacitását, ami korlátozza a táplálékfelvételt, és segít a normálisnál sokkal hamarabb jóllakottságot érezni. Egyes bariátriai eljárások korlátozzák a kalóriák felszívódását is. A bariátriai műtét előnyei azonban túlmutatnak a fogyáson:

Hosszú távú javulás a 2-es típusú cukorbetegség esetében

Egy tanulmány szerint a bariátriai műtét a 2-es típusú cukorbetegség hosszú távú remisszióját okozza. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az eljárás rendkívül hatékony a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő elhízott betegeknél, így szinte minden beteg számára lehetővé teszi, hogy a műtét után legalább három évig mentes legyen az inzulintól és más kapcsolódó gyógyszerektől.

fogyás bariátriai műtét
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szív- és érrendszer egészségének javulása

A súlycsökkentő műtét csökkenti a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a perifériás érbetegség kockázatát. Ráadásul egy tanulmány még arról is beszámolt, hogy a műtéttel elért fogyás segíthet megelőzni a stroke, a magas vérnyomás és a szívinfarktus okozta halálozás kockázatát. A vérnyomás és a koleszterinszint a műtét után visszatérhet a normális szintre, csökkentve ezeket a kockázatokat és javítva az általános közérzetet.

A depresszió enyhülése

Sok elhízott ember depressziósnak érzi magát a rossz testkép és a társadalmi megbélyegzés miatt. E túlsúly elvesztése javíthatja ezeknek a betegeknek az érzelmi egészségét. A bariátriai műtéten átesett betegek depressziója 33 százalékkal csökkent a műtét után.

Az obstruktív alvási apnoé megszűnése

A normál testsúly elérése és fenntartása gyakran lehetővé teszi az alvási apnoéban szenvedők számára, hogy lefekvés előtt abbahagyják a CPAP-gép használatát. A betegek körülbelül 80-85 százaléka tapasztalja az alvási apnoe remisszióját egy évvel a műtét után.

Az ízületi fájdalom csillapítása

A túlsúly cipelése nagyon megterheli a teherviselő ízületeket, gyakran krónikus fájdalmat és ízületi károsodást okozva. A bariátriai műtét után bekövetkező jelentős és tartós fogyás enyhíti az ízületekre nehezedő nyomást, és gyakran lehetővé teszi az emberek számára, hogy abbahagyják a fájdalomcsillapítók használatát, és több mozogjanak.

A termékenység javítása

A súlycsökkentő műtét a termékenységet is javíthatja. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a vetélés kockázata csökkenhet a bariátriai műtét után, és javíthatja a menstruációs ciklust azoknál a nőknél, akiknél nincs ovuláció.

Más egészségi állapotok enyhítése

A súlycsökkentő műtét enyhítheti a metabolikus szindrómát, a terhességi szövődményeket, az epehólyag-betegséget és még sok egyéb betegséget is.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.