Ha egy adag fagylalt vagy egy pohár tej elfogyasztása után a gyermeke gyomorrontásra panaszkodik, akkor elgondolkodhat azon, hogy vajon laktóz intoleranciás-e.

A laktózra érzékeny gyermekek szervezete nem termel elegendő laktázt, az emésztőrendszer természetes enzimjét, amely lebontja a laktózt. Annak megállapítása érdekében, hogy gyermeke rendelkezik-e ezzel a problémával, fontos, hogy tisztában legyen a jelekkel és tünetekkel.

Hogyan működik a laktóz intolerancia?

A laktóz olyan cukor, amely számos, a legtöbb gyermek által kedvelt élelmiszerben megtalálható, beleértve a tejet, a fagylaltot és a lágy sajtokat. Egyes pékárukban, salátaöntetekben, mártásokban, édességekben és más olyan ételekben is megtalálható, amelyekre nem is gondolna. Az anyatej és az anyatej-helyettesítő tápszerek is tartalmaznak laktózt.

A laktóz két egyszerű cukormolekulából áll - glükózból és galaktózból. Annak érdekében, hogy a szervezetben felszívódjon, a laktózt két komponensre kell bontani a laktáz nevű enzimmel, amely a vékonybél nyálkahártyájában található.

gyermekkori laktóz intolerancia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Azok számára, akik laktóz-érzékenyek, a laktáz aktivitása hatástalan, így nem képesek megemészteni és felszívni a laktózt a vékonybélben. A laktóz ezután átjut a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok erjesztik. Ezen folyamat során szén-dioxid és hidrogén termelődik, valamint bizonyos hashajtó hatású melléktermékek.

A jelek, amelyek arra utalnak, hogy gyermeke laktóz-érzékeny

Minél több laktózt fogyaszt a gyermeke intolerancia esetén, annál több tünetet tapasztal. Íme, néhány tünet, amire figyelni kell, különösen miután gyermeke tejtermékeket fogyasztott:

  • laza széklet
  • vizes hasmenés
  • hasi puffadás, gázosodás és hányinger
  • bőrkiütések
  • gyakori megfázás
  • általános hasi fájdalom és görcsök.

A szülők néha összetévesztik a laktóz intoleranciát a tejallergiával. Bár a kettőnek hasonló tünetei vannak, nagyon különböző állapotokról van szó. A tejallergia súlyos immunrendszeri reakció, amely általában az élet első évében jelentkezik. A laktóz intolerancia olyan emésztési probléma, amely ritkán fordul elő csecsemőknél vagy kisgyermekeknél. A laktóz intolerancia tünetei késő gyermekkorban vagy serdülőkorban kezdődhetnek, felnőttkorban pedig észrevehetőbbé válhatnak.

Az ilyen tünetekkel járó kényelmetlenség mellett a laktóz intolerancia nem súlyos betegség. A tünetek elkerülhetők bizonyos élelmiszerek korlátozásával, valamint a szakorvos által javasolt vény nélkül kapható laktáz enzimet tartalmazó étrend-kiegészítők szedésével. Fontos gondoskodni arról is, hogy gyermeke továbbra is elegendő kalciumot és D -vitamint kapjon.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.