Sokféle tünet együttese, ami megkeserítheti az életünket.

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy gyűjtőfogalom, ami számos hasi panaszt, tünetegyüttest foglal magába. A tünetek igen változatosak, ráadásul egyénenként eltérő lehet a megjelenésük és a súlyosságuk.

IBS-re utalhatnak az alábbi tünetek, ha hosszabb ideje (több mint fél éve) fennállnak:

  • hasi fájdalom
  • puffadás
  • megváltozott székelési szokások (hasnmenés, de a székrekedés is előfordul)

Jellemzően ezek étkezés után rosszabbodnak. Gyakori a hirtelen, sürgető székelési inger, az elégtelen székletürítés és a hasi görcs is. Ehhez társulhat még fáradékonyság, letargia, gyengeség és émelygés.

irritábilis bélszindróma
Forrás: pixabay.com

A táplálkozási szokásaink megváltoztatása gyakran nagy segítség IBS esetén. Fontos a rendszeres kis mennyiségű étkezés, a koffeinbevitel megszorítása, a zab fogyasztása (például reggeli zabpehely), a zsíros ételeket (például sajtok) és a feldolgozott élelemiszerek (például chips, édesség) elhagyása. Folyadékfogyasztás esetén törekedjünk a minimum 8 pohár szénsav- és koffeinmentes italok (a gyógynövényteák és a víz remek választás) bevitelére.

Ha a fenti tünetek huzamosabb ideje nehezítik az életünket, mielőbb keressünk fel egy orvost.

Forrás: https://www.bda.uk.com/resource/irritable-bowel-syndrome-diet.html
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.