A Föld lakosságának kb. 25%-át érintő emésztőszervi fertőzés, mely leggyakrabban a fejlődő trópusi országokban fordul elő.

Az orsóférgesség (ascariasis) a leggyakoribb parazitafertőzés. A féreg petéi a széklettel szennyezett élelmiszerek (például mosatlan gyümölcs, zöldség) közvetítésével jut be az emberi szervezetbe, de direkt kontaktussal (például pelenkacsere, elkerítetlen játszótéri homokozás, oro-anális szexuális együttlét) is átadható. A fertőzés lappangási ideje kb. 2-3 hónappal jelentkeznek a tünetek. A fertőzőképesség a tünetek kezdetététől azok elmúlásáig tart. A fertőzés után nem alakul ki immunitás, a betegek a későbbiekben bármikor újrafertőződhetnek.

Kórokozó

Az Ascarasis lumbricoides nevű orsóféreg, mely kifejlett állapotban madarak és emlősök (például kutya) vékonybelében él. Váltivarúak, mindig ivarosan szaporodnak, a hímek kisebbek (10-15 cm), mint a nőstények (15-25 cm). A kifejlett férgek a szervezetben 1-2 évig élnek.

 

A lenyelt petékből a lárvák a vékonybélben kelnek ki. Onnan a bélfalon keresztül a keringés révén a jobb szívfélbe, majd a tüdőbe jutnak. Innen köhögés, majd a köpet lenyelése által visszakerülnek a vékonybélbe, ahol ivarérett féreggé fejlődve szaporodni kezdenek. A fertőzéstől a peték székletben való megjelenéséig kb. 2-3 hónap telik el. A gazdaszervezetből a széklettel távozó peték meleg, nedves talajban kb. egy hónap alatt alakulnak ki a fertőzőképes lárvakezdemények (embrionálódott peték), amelyek a szennyezett táplálékkal, szájon át juthatnak be az újabb gazdatestbe. 

Tünetek

Általában tünetmentesen zajlik, vagy enyhe tünetekkel (például fáradékonyság, hasi fájdalom, hasmenés, hányás, köhögés) jár, így gyakran észrevétlen marad. A fertőzésre gyakran csak a fáradékonyság és a köhögés hívhatja fel a figyelmet. A vándorlás szakaszában - a tüdőkön való keresztülhaladáskor mellkasi fájdalom, véres köpet, nehézlégzés jelentkezhet. Nagyszámú, kifejlett orsóférgek jelenléte - különösen gyermekeknél – hasi fájdalmat, súlyosabb esetben bélelzáródást, valamint tápanyag-felszívódási zavart okozhat, melynek következtében kóros soványság, vérszegénység alakulhat ki.

Vizsgálatok

Általános orvosi vizsgálat és a széklet mikroszkópos vizsgálata (pete vagy kifejlett féreg jelenléte) szükséges.

Kezelés

Lárvaölő vagy kifejlett orsóférgek elleni készítményekkel történik.

kézmosás
Forrás: pixabay.com

Megelőzés

A személyi higiéné (például rendszeres kézmosás, a végbélnyílás lemosása legalább napi egy alkalommal, ágy- és fehérnemű gyakori cseréje) betartása, az élelmiszerek megfelelő előkészítése (például a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztás előtti alapos mosása, nem kellően hőkezelt húsok fogyasztásának kerülése), a háziállatok rendszeres féreghajtó kezelése, valamint a környezet szennyvíztől való védelme (például körülkerített játszótér) alapvető fontosságú.

Forrás: https://www.cdc.gov/parasites/ascariasis/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.