A kávé az egyik legnépszerűbb ital az egész világon. Mérsékelten fogyasztva kedvező hatással van az egészségre, sőt van még egy jó ok arra, hogy kávézzunk.

Számtalan tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozólag, hogy a kávé jót tesz a májnak. A kávé különösen hatékony az alkoholmentes zsíros májbetegség esetében. Az alkoholmentes zsírmáj akkor fordul elő, ha extra zsírmennyiség halmozódik fel a májsejtekben. Ez főleg azokat az embereket érinti, akik túlsúlyosak, cukorbetegek vagy magas a koleszterinszintjük. A túlzott zsír idővel úgynevezett cirrózist, vagyis májhegesedést okozhat, ami májrákhoz vagy májelégtelenséghez vezethet.

A kutatások azonban azt mutatják, hogy azoknál, akik sok kávét isznak, kisebb az alkoholmentes zsíros májbetegség kialakulásának a kockázata. Bizonyítékok vannak arra is, hogy a kávé előnyös a hepatitis C vírus okozta fertőző májgyulladásban szenvedők számára.

kávé májbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Azoknál az embereknél, akiknél már kialakult az alkoholmentes zsíros májbetegség, a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a cirrózis kialakulásának az esélyét. A cirrózisban szenvedők körében pedig azok, akik több kávét isznak, kevésbé valószínű, hogy meghalnak a betegség következtében. Ennek oka, hogy a kávé antioxidánsokat és más vegyületeket tartalmaz, amelyek mind nagy szerepet játszanak a májgyulladás csökkentésében.

Mennyi kávét kell inni?

Naponta legalább három csésze ajánlott a májproblémák megelőzése érdekében. Mivel a zsíros májbetegségben szenvedő emberek gyakran olyan problémákkal küzdenek, mint a cukorbetegség és az elhízás, különösen fontos, hogy ne adjanak zsíros tejet, tejszínt és cukrot a kávéhoz. Ha májgyulladásban vagy zsíros májbetegségben szenved, még több - akár 4-6 csésze naponta - előnyös lehet. Utóbbi csak akkor javasolt, ha nincsenek szívproblémái és a szervezete jól tolerálja, vagyis nem okoz fejfájást, alvási nehézségeket, szorongást és idegességet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.