A campylobacteriosis leggyakrabban az 5 év alatti gyermekek hasmenéssel és lázzal járó, enyhébb fertőző emésztőszervi betegsége.

A hasmenéssel járó emésztőszervi fertőzések kb. 25%-át teszik ki világszerte. Állatról (például pulyka, sertés, kutya, macska) emberre és emberről emberre terjed a fertőzött széklettel szennyeződött ivóvízzel és élelmiszerekkel (például mosatlan gyümölcsök és zöldségek, nem megfelelően hőkezelt hús, nyers tej), de a közvetlen (például kézmosás hiánya) és közvetett kontaktusnak (például élelmiszert kezelő fertőzött személy vagy a kórokozóval szennyezett felületek megérintése) is fontos szerepe van. Lappangási ideje általában 2-5 nap. A beteg a tünetek megjelenésétől a hasmenés megszűnéséig fertőzőképes. A betegséget követően csak rövid ideig tartó immunitás alakul ki. Leggyakrabban nyáron és ősszel fordul elő.

Kórokozó

Leggyakrabban a Campylobacter jejuni és a Campylobacter coli baktérium, mely az állatok, főleg a madarak bélcsatornájában található meg. A gyomorban lévő sósav elpusztítja, a savcsökkentő gyógyszerek szedése azonban megnöveli a betegség kialakulásának esélyét. A baktérium a vékony- és vastagbél felszíni sejtjeiben szaporodik, azok gyulladását és pusztulását okozva. A termelődött toxinok felelősek a véres hasmenés kialakulásáért.

Tünetek

Tünetmentesen is előfordulhat, de akár súlyos tüneteket is okozhat. Legjellemzőbb tünete a véres, nyákos hasmenés, a hasi fájdalom és a láz, de étvágytalanság, valamint fej- és izomfájdalom is jelentkezhet. A tünetek általában 2-3 nap alatt elmúlnak

Vizsgálatok

Általános orvosi vizsgálat és a hasmenéses székletminta mikrobiológiai vizsgálata szükséges.

Kezelés

Csak tüneti terápia lehetséges az elvesztett folyadékmennyiség és ásványi anyag pótlásával. Kisgyermekek esetében javasolt a gyógyszertárakban kapható „orális rehidráló folyadék” alkalmazása. Az üdítőitalok (például édes gyümölcslevek, szénsavas italok), a sós folyadékok (például levesek) és a tej fogyasztása kerülendő, mivel a vér nátrium szintjét megemelve súlyosbíthatják a hasmenést.

emesztoszervi betegseg_fertozes_bakterium
Forrás: pixabay.com

A fertőzés addig tart, amíg a kórokozó a széklettel ürül, ezért a tünetek elmúlását követően úgynevezett felszabadító széklettenyésztési vizsgálatot végezni azoknál a betegeknél, akik 0-3 éves gyermekek közösségében dolgoznak/járnak vagy anyatejet adnak. A közösség látogatását, illetve tevékenységüket csak akkor folytathatják, ha a gyógyulás után két nap múlva elkezdett, két egymást követő napon levett egy-egy székletminta bakteriológiai vizsgálata negatív eredménnyel jár.

Megelőzés

A személyi higiéné (például rendszeres kézmosás) betartásával és az élelmiszerek megfelelő előkészítésével (például a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztás előtti alapos mosása) lehetséges.

Forrás: Maródi L. (szerk.). Fertőző betegségek. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.