A mesterséges édesítőszereket cukorpótlóknak, alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek vagy nem tápláló édesítőszereknek is nevezik.

Kalória nélkül kínálják a cukor édességét. A mesterséges édesítőszerek sokszor édesebbek, mint a cukor. Emiatt csak kis mennyiségű mesterséges édesítőszer szükséges az ételek édesítéséhez. Ezért lehet, hogy a mesterséges édesítőszerekkel készült ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukorral készültek.

A cukorpótlók nem befolyásolják a vércukorszintet. Kevesebb, mint 20 kalóriát és 5 gramm vagy kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, és nem számítanak kalóriának vagy szénhidrátnak a cukorbetegség cseréjén. De ne feledje, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételek egyéb összetevői továbbra is befolyásolhatják a vércukorszintet.

édesítőszerek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egyes tanulmányok azt találták, hogy a cukorral édesített ételek és italok helyettesítése a mesterségesen édesített italokkal nem biztos, hogy olyan hasznos, mint azt korábban gondolták. Ez különösen igaz lehet, ha a mesterséges édesítőszereket nagy mennyiségben fogyasztják. De további kutatásokra van szükség.

Legyen körültekintő a cukoralkoholokkal - beleértve a mannitot, a szorbitot és a xilitet is. A cukoralkoholok növelhetik a vércukorszintet. Néhány ember számára a cukoralkoholok hasmenést okozhatnak.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/artificial-sweeteners/faq-20058038
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.