A mesterséges édesítőszereket cukorpótlóknak, alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek vagy nem tápláló édesítőszereknek is nevezik.
Kalória nélkül kínálják a cukor édességét. A mesterséges édesítőszerek sokszor édesebbek, mint a cukor. Emiatt csak kis mennyiségű mesterséges édesítőszer szükséges az ételek édesítéséhez. Ezért lehet, hogy a mesterséges édesítőszerekkel készült ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukorral készültek.
A cukorpótlók nem befolyásolják a vércukorszintet. Kevesebb, mint 20 kalóriát és 5 gramm vagy kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, és nem számítanak kalóriának vagy szénhidrátnak a cukorbetegség cseréjén. De ne feledje, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételek egyéb összetevői továbbra is befolyásolhatják a vércukorszintet.
Egyes tanulmányok azt találták, hogy a cukorral édesített ételek és italok helyettesítése a mesterségesen édesített italokkal nem biztos, hogy olyan hasznos, mint azt korábban gondolták. Ez különösen igaz lehet, ha a mesterséges édesítőszereket nagy mennyiségben fogyasztják. De további kutatásokra van szükség.
Legyen körültekintő a cukoralkoholokkal - beleértve a mannitot, a szorbitot és a xilitet is. A cukoralkoholok növelhetik a vércukorszintet. Néhány ember számára a cukoralkoholok hasmenést okozhatnak.