Vajon már elgondolkodott azon, miért érezi hasát gyakran felfúvódva az étkezések után, még akkor is, ha csak kevesebb ételt fogyasztott?

Bizonyos élelmiszerek és italok - vagy azok összetevői - a has felfúvódását okozhatják. Vajon melyek azok, amelyek ezt a problémát okozzák és miért?

1. Felesleges sóbevitel

Ha magas sótartalmú ételeket fogyasztunk, a testünk magába tartja az elfogyasztott folyadékot, amitől puffadtnak érezhetjük magunkat. Nem biztos azonban, hogy a sótartó kerülésével megoldható a probléma. A tipikus nyugati étrendben nagyon sok a nátrium, ami a feldolgozott élelmiszerekben, valamint a gyorséttermi és konyhakész ételekben található. Ezek az ételek (például pizza, szendvicsek, felvágottak, konzerv ételek, pékáruk) nem is sósak, de tartósítószerként tele vannak nátriummal. Amennyiben ezek fogyasztását csökkentjük, a haspuffadás is ritkábban fog kialakulni.

2. Túl sok zsíradék

A magas zsírtartalmú ételek néha puffadást okozhatnak, mert lassan emészthetők. Tehát ahelyett, hogy zsíros ételeket (például rántott hús vagy hagymakarikák, sült krumpli) fogyasztanánk, próbáljuk ki alacsonyabb zsírtartalmú opciókat, mint a grillezett húsok, saláták, stb.

3. Szénsavas italok

A szénsavas italok fogyasztásával gyakran felesleges levegőt nyelünk le, ami puffadáshoz vezet. Ennek a levegőnek el kell jutnia valahova, és ha a gyomorból átkerül a belekbe, böfögésként már nem tudja elhagyni a testet. A szénsavas italok helyett növeljük inkább a szénsavmentes víz fogyasztását, ami nemcsak enyhíti a puffadást, hanem segíthet a fogyásban is.

haspuffadás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup egy kukoricából származó édesítőszer, amelyet leggyakrabban a szénsavas üdítőitalokban és néhány gyümölcslében használnak. Meglepő módon azonban olyan élelmiszerekben (például tartósított kenyér) összetevője is lehet, amelyeknek nincs édes ízük. Nagy mennyiségben fogyasztva gázokat, puffadást és hasi fájdalmat okozhat egyes embereknél, ugyanis nem képes elég gyorsan felszívódni. Ezért fontos, hogy olvassuk el a termékcímkék található összetevők listáját.

5. Tejtermékek (néhány ember számára)

A laktóz-intolerancia tünete a has puffadása a magas laktóztartalmú ételek (például tej, tejtermékek, fagylalt) elfogyasztása után. Az intolerancia súlyosságától függően a testünk nem lesz képes könnyen lebontani a laktózt, így valószínűleg gázokat, hasi fájdalmat és puffadást tapasztalunk.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.