A téli időszakban a gyomor alapos terhelésnek van kitéve. Az egymást követő ünnepek, a finom falatok garantáltan állandó munkát szolgáltatnak az emésztésnek. Ugyanakkor nem árt néha odafigyelni arra is, hogy regeneráljuk, kíméljük a gyomrot. Alább összegyűjtöttük a leggyakoribb emésztési problémákat és egy-egy jól bevált megoldást.

Számtalanféleképp kímélhetjük gyomrunkat, azonban nem létezik általános gyógymód minden felmerülő problémára. A gyomorbetegségek általános tünete a tünete a hasi fájdalom, amely lehet görcsös, égő jellegű vagy tompa. Ugyanakkor a fájdalom felbukkanása és az étkezéshez való viszonya (éhségfájdalom vagy étkezés után jelentkező) jellemző lehet bizonyos betegségekre. Teltségérzés, korai jóllakottságérzés, hányinger, émelygés, hányás szintén utalhat gyomorbetegségre.

Gyakori problémák és hatékony megoldásuk

A kiadós evést alapvetően jobb elkerülni, ám a mégis a torkosság vétkébe estünk, akkor a legjobb megoldás, ha pár napig könnyű, gyorsan emészthető fogásokat eszünk. Tanácsos ilyenkor sok zöldséget fogyasztani, akár párolva, nyersen vagy leves formában. A lényeg az, hogy a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyagot jutassuk be, illetve olyan tápanyagokat, amelyek serkentik vagy épp nyugtatják az emésztést.

Gyomorégés ellen a nép gyógymód a szódabikarbónát javasolja, és hidegvizet egy kevéske citrommal. Ajánlott esetleg egy kis lándzsás útifű fogyasztása, ami bevonja az irritált nyálkahártyát, enyhülést hozva a problémára.

Univerzális megoldás minden gyomorpanaszra pedig a gyömbér, ami ellazítja és nyugtatja az irritált gyomornyálkahártyát. Utóbbival hasonló hatású a borsmenta is.

Puffadás ellen az édesköménytea vagy az ánizsból és a köménymagból készült forró főzet bizonyul a leghatékonyabbnak, mert ezek ellazítják a beleket, ezzel megszüntetve a kellemetlen puffadást.

Székrekedés ellen aszalt gyümölccsel és magas rosttartalmú étellel lehet tenni.

Gyomorkímélő finomság házilag

A kellemetlen hasi panaszok ellen jól bevált recept a sárgarépa-krémleves. Az elkészítés viszonylag egyszerű és túl sok hozzávalóra sincs szükség.

- 4 kicsi vagy 2 nagy szál sárgarépa,
- 1 liter zöldségleves
- 1 evőkanál vaj
- 1 dl tejszín
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma

Az elkészítése:

Párold meg a vajat és az olajon az apróra vágott répát, közben add hozzá a tört fokhagymát. Öntsd fel a zöldséglevessel, majd várd meg, amíg a répa megpuhul. Ekkor botmixerrel dolgozd el a levest, majd öntsd fel a tejszínnel, és tedd vissza a lángra. Hagyd összeérni az ízeket.  Kész is a gyomorkímélő fogás.

Képek forrása: Pixabay.com