Amikor a baktériumok okozta fertőzés kezelésére antibiotikumot kell szedni, gyakori probléma a hasi görcs, a gázképződés és a hasmenés.

A problémát az okozza, hogy amikor a fertőzést okozó baktériumokat próbáljuk elpusztítani, az erre a célra szolgáló antibiotikumok azokat a bélben élő baktériumokat is megölik, amelyek egyensúlyban tartják az emésztőrendszer egészségét. A legrosszabb esetben a hosszú távú antibiotikum-használat akár Clostridioides difficile fertőzéshez is vezethet, amely súlyos vastagbélgyulladást okozhat.

Ez csak néhány azon mellékhatások közül, amelyek miatt a szakértők óvatosságra intenek az antibiotikumok túlzott használatával kapcsolatban. De amikor valóban szedni kell azokat, néhány módszerrel megelőzhetők vagy minimalizálhatók a gyomorproblémák.

A probiotikumok ereje

A probiotikumok hasznos baktériumokat adnak az emésztőrendszerhez, és ezek nincsenek hatással az antibiotikumos kezelésre. Csak a mellékhatásokat enyhítik. A probiotikumok többféle változatban és formában (kapszula, tabletta, por, folyadék) kaphatók. Az antibiotikumok szedésével összefüggő hasmenés esetén a leggyakrabban a Lactobacillus rhamnosus- és a Saccharomyces boulardii-alapú probiotikumok hatékonyak. Ennyi lehetőség mellett - mielőtt bármilyen probiotikumot bevennénk - mindenképpen kérjünk tanácsot a kezelőorvosunktól. A probiotikumok valószínűleg károsak lehetnek immunhiányos vagy súlyosan legyengült emberek esetében.

hasmenés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Figyeljük, mit eszünk

Ha a probiotikumokat legszívesebben élelmiszer formájában fogyasztanánk és nem okoznak gyomorproblémákat a tejtermékek, együnk aktív és élő kultúrákat tartalmazó joghurt, de napi egy-két „egyszerű” görög joghurt is ugyanolyan hatékony az antibiotikumot szedő betegek számára. Amennyiben a fűszeres vagy a nagyon édes ételek általában hasmenést okoznak, kerüljük azokat a gyógyulásunkig. Bár a rost általában fontos az emésztés szempontjából, előfordulhat, hogy csökkentenünk kell a fogyasztását az antibiotikumok szedése idején.

Étkezéskor vagy éhgyomorra vegyük be?

Mindig olvassuk el az antibiotikumok betegtájékoztatóját és kövessük az abban leírt utasításokat. Néhány antibiotikum felszívódása hatékonyabb az üres gyomorban, míg vannak olyanok, amelyek esetében az étkezés közben történő bevitel enyhítheti a gyomorproblémákat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.