Az elmúlt évszázadban a várható élettartammal egyenes arányban a krónikus betegségek gyakorisága is növekszik, melyben szerepet játszik a mikrobiom diszfunkciója.

A mikrobiom rendellenes állapota számos olyan betegséghez köthető, amelyek az életkor előre haladtával egyre gyakoribbak, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket, az Alzheimer-kórt és a daganatos megbetegedéseket, ami arra utal, hogy további kutatásokra van szükség ezen összefüggésekkel kapcsolatban. Sőt, mivel mind a nem módosítható (például életkor, nem, genetika), mind a környezeti (például étrend, fertőzés) tényezők befolyásolhatják a mikrobiomot, fantasztikus lehetőségek rejlenek a mikrobiomhoz kapcsolódó orvosi beavatkozások alkalmazásában az élettartam és az egészségmegőrzés elősegítése érdekében.

mikrobiom időskor
Forrás: pixabay.com

Bár az utóbbi években jelentős tudományos haladás történt a mikrobiom kutatásának, valamint az öregedés vizsgálatának terén, még számos kérdés foglalkoztatja a szakembereket. A precíziós orvoslás és különösen a mikrobiomot érintő precíziós gyógyszerkutatások még mindig kialakulóban vannak, de a terület további fejlesztése segítene az életkorral összefüggő betegségek kezelésében. Ezen kívül figyelembe kell venni a különböző orvosi kezelések kombinálásakor, hogy mikor kell elkezdeni a terápiát. Például a korai életszakaszban optimális lehet a bél mikrobiom probiotikumokkal történő segítése, mivel az újszülött mikrobioma még kialakulóban van és ezért hajlamosabb a változásokra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a jelenlegi vizsgálatok többsége rágcsálókra vagy más állatmodellekre korlátozódik. A bél mikrobiom és az idősödő immunrendszer közötti kölcsönhatások bonyolultsága és jellege jelentősen változhat az állatmodellek és az emberek között a fajspecifikus mikrobiális populációk jelenléte miatt. Ezért kritikus fontosságú az egyre növekvő klinikai vizsgálatok elvégzése és az állatmodellekből származó eredmények figyelembe vétele annak érdekében, hogy hatékony stratégiákat dolgozzanak ki az emberek egészséges idősödési folyamatának elősegítésére.

Forrás: https://www.mdpi.com/2076-2607/9/3/555/htm
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.