A botulizmus (népies elnevezése: kolbászmérgezés) az idegrendszer bénulását okozó ritka, de súlyos ételmérgezés.

A botuliuzmus az egész világon elterjedt betegség. Magyarországon 2015-ben összesen 4 esetet jelentettek.

Három fő típusa van. Az étel okozta botulizmust (ételmérgezés, toxiko-infekció) olyan étel fogyasztása okozza, amely tartalmazza a kórokozó által termelt toxint (például nyersen vagy nem megfelelően hőkezelt húskészítmények, hibás gyártási technológiával készült húst, belsőségeket tartalmazó készétel- és zöldségkonzervek). Ez a típus különösen veszélyes, mivel ugyanabból a forrásból egyszerre többen is megbetegedhetnek. A csecsemőkori botulizmust a baktérium spórájának elfogyasztása okozza, amely a bélrendszerben szaporodik és toxint termel (az egy éven aluli gyermeknek nem szabad mézet adni, mert tartalmazhatja a kórokozó spóráját). A seb-botulizmus esetén a kórokozó a sebbe kerülve kezdi meg szaporodását és a toxin termelését. Emberről emberre nem terjed. A tünetek az étel okozta botulizmus esetében általában 12-36 órával jelentkeznek, a másik két típusnál néhány nap a lappangási idő. 

Kórokozó

A Clostridium botulinum baktérium által termelt idegméreg, a botulin (botox). A baktérium a fény nélküli, légmentes, nedves helyeken (például talaj, víz, növényevő állatok bélrendszere) a leggyakoribb. Légmentes környezetben (például konzerv, kolbász), megfelelő hőmérsékleten (18-37°C) osztódni kezd, melynek során elkezdi termelni a neurotoxint. Édes és savanyú közegben (például lekvár, savanyúság) nem képződik toxin.

 

A bélrendszerbe kerülő és onnan felszívódó toxin a véráram útján az idegrendszerbe kerülve a motoros idegek működését gátolja, amely az izmok bénulását okozza.

Tünetek

A betegség jellemzője a szájszárazság, az elkent beszéd, a rekedtség és a kettőslátás. Súlyos esetben nyelészavar és légzésbénulás is kialakulhat. Szövődményként (például a nyelészavar miatti félrenyelés következtében) tüdőgyulladás fordulhat elő.

botulizmus_kolbaszbetegseg_etelmergezes
Forrás: pixabay.com

Vizsgálatok

Általános orvosi vizsgálat, vérvizsgálat (toxinkimutatás), étel-, vízminta vizsgálata (kórokozó izolálása) szükséges.

Kezelése

Enyhébb esetben tüneti kezelés, súlyosabb esetben pedig beadása válhat szükségessé.

Megelőzése

A botulinum toxin hőérzékeny, a betegség az ételek megfelelő hőkezelésével (néhány perces alapos sütés/főzés) megelőzhető. Az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával és a megbízható helyről beszerezett húskészítmények (például kolbász, hurka, disznósajt) fogyasztás előtti hőkezelésével a betegség megelőzhető.

Forrás: Ludwig E, Szalka A. (szerk.). Infektológia. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.