A gluténmentes étrend a legújabb divat azok számára, akik fogyni szeretnének, de vajon mi az igazság?

Mi az a glutén és a lisztérzékenység?

A glutén egy fehérje, amely megtalálható a búzában, rozsban, árpában és számtalan feldolgozott élelmiszerben, beleértve a tészta-, kenyér- és gabonaféléket. Vannak, akik kerülik a glutént, mert lisztérzékenységben szenvednek.

A lisztérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amely akkor fordul elő, amikor a szervezet gluténre adott immunreakciója károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. Ez hasi fájdalmat, puffadást, hányingert, hasmenést és fogyást eredményezhet. A lisztérzékenység egyéb tünetei közé tartozik az úgynevezett dermatitisz herpetiformisz (viszkető, fájdalmas bőrkiütés), a vérszegénység, a csontsűrűség csökkenése, a fejfájás, a fáradékonyság és az ízületi fájdalom.

Mások glutén intolerancia miatt kerülik a glutént. A gluténintolerancia az immunválasz nélkül utánozza a cöliákia tüneteit.

gluténmentes étrend fogyás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Van összefüggés a glutén és a fogyás között?

Nincs bizonyíték arra, hogy a gluténmentes étrend súlycsökkenést eredményezne. De ha gluténmentesen étkezik, akkor általában egészségesebb ételeket fogyaszt, mert jobban tudja olvasni az élelmiszerek címkéit.

A gluténmentes étkezés gyakran több teljes értékű élelmiszert, például gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és sovány húst tartalmaz. Ezek az étrendi változások gyakran egészségesebbek és kalóriaszegényebbek, ami idővel súlycsökkenéshez vezethet.

Ajánlott-e a glutén kizárása az étrendből?

Biztonságos, de nem szükséges. A gluténmentes ételekből általában hiányoznak bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és rostok. A gluténmentes étrendet jellemzően azok választják, akik nem képesek biológiai szinten tolerálni a glutént. Csak ne feledje, hogy változatos, gyümölcsökben, zöldségekben és hüvelyesekben gazdag étrend szükséges ahhoz, hogy elkerülje a vitamin- és ásványianyaghiányt, valamint elősegítse az egészséges testsúlyt és életmódot.

Az étrend és a testmozgás egyaránt fontos eleme a súlykezelésnek és az egészséges életmódnak. Akkor fogy, ha több kalóriát éget el, mint amennyit fogyaszt - nem pedig a glutén elkerülésével.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?