A gluténmentes étrend a legújabb divat azok számára, akik fogyni szeretnének, de vajon mi az igazság?

Mi az a glutén és a lisztérzékenység?

A glutén egy fehérje, amely megtalálható a búzában, rozsban, árpában és számtalan feldolgozott élelmiszerben, beleértve a tészta-, kenyér- és gabonaféléket. Vannak, akik kerülik a glutént, mert lisztérzékenységben szenvednek.

A lisztérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amely akkor fordul elő, amikor a szervezet gluténre adott immunreakciója károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. Ez hasi fájdalmat, puffadást, hányingert, hasmenést és fogyást eredményezhet. A lisztérzékenység egyéb tünetei közé tartozik az úgynevezett dermatitisz herpetiformisz (viszkető, fájdalmas bőrkiütés), a vérszegénység, a csontsűrűség csökkenése, a fejfájás, a fáradékonyság és az ízületi fájdalom.

Mások glutén intolerancia miatt kerülik a glutént. A gluténintolerancia az immunválasz nélkül utánozza a cöliákia tüneteit.

gluténmentes étrend fogyás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Van összefüggés a glutén és a fogyás között?

Nincs bizonyíték arra, hogy a gluténmentes étrend súlycsökkenést eredményezne. De ha gluténmentesen étkezik, akkor általában egészségesebb ételeket fogyaszt, mert jobban tudja olvasni az élelmiszerek címkéit.

A gluténmentes étkezés gyakran több teljes értékű élelmiszert, például gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és sovány húst tartalmaz. Ezek az étrendi változások gyakran egészségesebbek és kalóriaszegényebbek, ami idővel súlycsökkenéshez vezethet.

Ajánlott-e a glutén kizárása az étrendből?

Biztonságos, de nem szükséges. A gluténmentes ételekből általában hiányoznak bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és rostok. A gluténmentes étrendet jellemzően azok választják, akik nem képesek biológiai szinten tolerálni a glutént. Csak ne feledje, hogy változatos, gyümölcsökben, zöldségekben és hüvelyesekben gazdag étrend szükséges ahhoz, hogy elkerülje a vitamin- és ásványianyaghiányt, valamint elősegítse az egészséges testsúlyt és életmódot.

Az étrend és a testmozgás egyaránt fontos eleme a súlykezelésnek és az egészséges életmódnak. Akkor fogy, ha több kalóriát éget el, mint amennyit fogyaszt - nem pedig a glutén elkerülésével.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.