A Crohn-betegség az emésztőrendszer gyulladásával jár, melynek oka egyelőre ismeretlen, de tünetei enyhíthetők, így a beteg teljes értékű életet tud élni.

Lehetséges okai

A Crohn-betegség kialakulásának pontos oka egyelőre nem ismert, jelenleg is folynak a kutatások. Ezek alapján szerepet játszhat a genetika, illetve az immunrendszer egyes tulajdonságai is. Valószínűsíthetően egy baktériumra adott rendellenes immunválasz okozhatja a betegséget.

Tünetei

Mivel a gyomor és a bélrendszer szöveteinek gyulladása sok esetben nemcsak a felszíni, hanem a mélyebb rétegeket érinti, ezért nehéz a kezelése. Végleges gyógymód jelenleg nem létezik, de a tüneteket megfelelő terápiával és életmóddal jelentősen csökkenteni lehet.

Gyorsan és fokozatosan, illetve súlyos és enyhe tünetekről is beszélhetünk a betegek esetében. Mire számíthatunk?

  • hasfájás, görcsök
  • erőteljes hasmenés
  • fogyás, étvágytalanság
  • kimerültség
  • láz
  • súlyosabb esetben fekélyek a bél felszínén
  • végbélsipoly
  • véres széklet.

Amennyiben ezek közül valamelyik tartósan fennáll, fel kell keresnünk orvosunkat, aki tájékoztat minket a további teendőkről. Azért is fontos, hogy így tegyünk, mert a betegség számos további kórképet eredményezhet, ha kezeletlen marad. Ilyen például a bélelzáródás, az alultápláltság vagy akár a vastagbélrák.

vér
Forrás: pexels.com

Kivizsgálása

Elsőként hasi ultrahang elvégzése javasolt, ezután vér- és székletvizsgálattal lehet pontosabbá tenni a diagnózist. Egyes esetekben gyomor- vagy vastagbéltükrözés, CT- és MR-vizsgálat, valamint kapszulás endoszkópia is szóba jöhet.

Kezelése

Mivel a betegséget nem lehet meggyógyítani, a terápia célja a tünetek enyhítése. Legtöbbször ez gyógyszeres formában történik, melyek lehetnek antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és immunszupresszív szerek is. Ezenkívül ajánlott a hasfogó és a fájdalomcsillapító szedése is. A hasmenés során a szervezetből távozó ásványi anyagok pótlására vasat és B12-vitamint javasolt szedni, illetve a táplálkozásunk megváltoztatása is nagy segítség lehet a Crohn-betegség esetén. Rostban szegény ételek fogyasztásakor például kevesebb széklet termelődik, ezáltal csökken a bélelzáródás esélye. Fogyasszunk kis adagokat, sok folyadékot, kerüljük a gyorséttermi ételeket és a tejtermékeket. Ha diétába kezdünk, konzultáljunk előtte dietetikussal az alultápláltság és a hiánybetegségek megelőzése érdekében.

Ha ezek nem válnak be, műtét során eltávolíthatók a bél károsodott részei, de ez is csak a tüneteket csökkenti, magát a betegséget nem szünteti meg.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.