Mindenkivel előfordulhat, hogy egy lédús gyümölcs vagy ízletes szendvics fogyasztásakor véletlenül beleharap egy penészes részbe.

Néhány étel penészesen is biztonságosan fogyasztható. Ide tartoznak például a kék sajtok, amelyek íze és megjelenése a penicillin előállításánál is használt penészgombából származik, vagy a gombák, hiszen a penészt is egyfajta gomba okozza. A romlott élelmiszereken látható penész azonban egészen más.

Ez az egészségre káros penész (gyakorlatilag mikroszkopikus méretű gomba) sokféle élelmiszerben előfordulhat, beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket, a kenyérféléket, a lekvárokat, a mártásokat és a felvágottakat, de a tejtermékeken (például joghurt, sajt) is nőhet. Ennek oka, hogy a penészgomba spórái a levegőben „keringve” és megfelelő (rosszul tárolt) „táplálékgazdát” keresnek. Amint ez megtörténik, rászállnak, majd növekedni kezdenek. Utóbbi árulkodó jelei közé tartoznak az ételen lévő fehér vagy szokatlan színű foltok, a normálnál lágyabb állag vagy a rossz szag.

penészes étel
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Sajnos ezen jelek alapján nem lehet tudni, hogy a penész biztonságos-e vagy káros. Néhány penész mérgező lehet az emberek számára - allergiás reakciókat és légzési problémákat, de halált is okozhatnak.

Megoldás-e a penészes rész kivágása?

Bár ez egyszerű megoldásnak tűnik, más káros anyagok (például baktériumok) továbbra is az élelmiszerben maradhatnak, amelyek akár súlyos fertőzéseket (például lisztéria) okozhatnak.

Bizonyos élelmiszereket, ételeket ki kell dobni, ha penészesek, beleértve az alábbiakat:

  • puhább gyümölcs- és zöldségfélék (például uborka, paradicsom, eper, őszibarack)
  • felvágottak (csemege sonka, stb.)
  • joghurtok
  • lekvárok
  • ételmaradék
  • mogyoróvaj.

A megmenthető penészes ételek közé tartoznak az alacsonyabb nedvességtartalmú élelmiszerek: a kemény sajtok kemény héjjal (például cheddar, svájci) vagy a kemény zöldségek (káposzta, paprika, sárgarépa, stb.).

Általánosságban azonban elmondható, hogy ha nem biztos abban, hogy a penészes étel biztonságosan fogyasztható-e, akkor inkább dobja ki.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.