A kellemetlen hányinger és a hányás számos különböző betegség tünete lehet. Cikkünkben összefoglaljuk ezeket.

Gyomorbetegségek

A hányinger és a hányás legyakoribb oka a gyomornyálkahártya gyulladása, vagyis a gastritis. Ez sokféle tényező miatt alakulhat ki, például gyomorrontás, fertőzés, esetenként a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stressz vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása. Komolyabb probléma lehet a fekély és az ételmérgezés.

Bélbetegségek

A vakbélgyulladás és a hashártyagyulladás tipikus tünete a hányás, emellett pedig a hasfájás és az étvágytalanság is.

has
Forrás: pexels.com

Reflux

Ha a gyomorsav mindig visszaáramlik a nyelőcsőbe, az folyamatosan ingerelve van. Ennek hatására begyulladhat és hányingert, hányást idézhet elő.

Az agy betegségei

Ha agyrázkódást szenvedünk, az azt követő egyik tünet a hányás, de látászavarok, fejfájás, emlékezetkiesés is kíséri.

Migrén

A rohamokban jelentkező, tompa migrén sokaknál fény- és hangérzékenységgel, valamint hányingerrel vagy hányással jár.

Ételintolerancia

Talán az egyik utolsó dolog, amire hányingernél gondolni szoktunk, az a váratlanul felerősödött ételintolerancia. Hiszen eddig semmi baj nem volt a tejjel, most meg egyből visszajönne? Ha erre gyanakszunk, fontos minél előbb kivizsgáltatni.

A hasi szervek betegségei

A hasnyálmirigy, az epe és a máj gyulladása, betegsége esetén is felléphet hányinger, émelygés és jobboldalt nyomó fájdalom. Ha ez napok múlva sem szűnik meg, többre gyanakodhatunk az egyszerű gyomorrontásnál.

Várandósság

A várandósság alatti émelygés, hányinger teljesen természetes. Ha nem követi heves hányás, akkor semmilyen más problémára nem kell gyanakodni. A reggeli rosszullétek a babavárás velejárói.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.