Gyakran előfordul, hogy a műtétet az epekövek miatt végzik, amelyek az emésztőfolyadék kemény lerakódásai az epehólyagban.

Az életkor előrehaladtával az epekövesség egyre gyakoribbá válik. Ha eltávolítják az epehólyagot, valószínűleg változások lesznek az emésztésben, ezért gondosan követni kell az előírt étrendet.

Az epehólyag, amely egy körte alakú szerv a máj alatt, valójában nem szükséges. Segít azonban megemészteni a zsíros ételeket, valamint tárolja, koncentrálja és kiválasztja a máj által termelt epét.

A műtét után is elegendő epét termel a máj, de nehézségek lehetnek a zsíros ételek feldolgozásával – legalábbis egy ideig. Az epehólyag eltávolítása után a betegek több mint felének problémái vannak a zsír emésztésével.

Tippek az epehólyag eltávolítása utáni kellemetlenségek elkerülésére

Fokozatosan vegye vissza az élelmiszereket az étrendjébe. A műtét utáni első napokban fogyasszon bőségesen folyadékot (például húsleves). Ezt követően fokozatosan vegyen vissza több szilárd ételt az étrendjébe.

epeműtét étrend diéta
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kerülje az olajban sült ételeket. Nem ajánlott a magas zsírtartalmú, fűszeres, erős szagú és gázosodást okozó ételeket (például sült krumpli, burgonya chips, magas zsírtartalmú tejtermékek, pizza, csokoládé, mártások, kókusz- és pálmaolaj) a gyomor-bélrendszeri kellemetlenségek (puffadás, hasmenés, bélrendszeri fájdalom) elkerülése érdekében.

Csökkentse a zsír mennyiségét. A zsírkalóriák általában nem haladhatják meg a napi bevitel 30 százalékát. Ez azt jelenti, hogy ha naponta körülbelül 1800 kalóriát eszik meg, akkor legfeljebb 60 gramm zsírt fogyaszthat. Feltétlenül olvassa el figyelmesen az élelmiszerek címkéit. Keressen olyan ételeket, amelyek adagonként legfeljebb 3 gramm zsírt tartalmaznak.

Lassan térjen vissza a magas rosttartalmú ételekhez. Ezeket a gáztermelő élelmiszereket (teljes kiőrlésű kenyér, hüvelyesek, diófélék, magvak, kelbimbó, brokkoli, karfiol, káposzta, stb.) fokozatosan vezesse be újra az étrendjébe.

A legtöbb ember a műtét után egy hónapon belül visszatérhet a szokásos étrendhez. Azonban beszéljen orvosával, ha ezeket a tüneteket tapasztalja:

  • tartós, súlyosbodó vagy súlyos hasi fájdalom
  • súlyos hányinger vagy hányás
  • sárgaság
  • a műtét után több mint három napig nincs székletürítés és/vagy gázképződés
  • hasmenés, amely több mint három napig tart a műtét után.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.