Az irritábilis bél szindróma okozta hasi fájdalom, gázképződés, hasmenés vagy székrekedés jobban irritálhatja az elméjét, mint a beleit.

A folyamatosan fennálló tünetek szorongást, depressziót vagy egyszerűen dühöt okozhatnak. Ezek a negatív érzelmek nem tesznek jót az irritábilis bél szindrómának. A tanulmányok azt mutatják, hogy az érzelmi stressz tovább ronthatja a gyomor-bélrendszeri tüneteket. De ennek az ellenkezője is igaz. A jó érzelmi egészség segíthet az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítésében.

Az agy-bél kapcsolat

Az agy és a gerincvelő alkotja a szervezet központi idegrendszerét. Az idegsejtek és a neurotranszmitterek, amelyek olyan vegyi anyagok, amelyek jeleket küldenek egyik idegsejtből a másikba, az agyból a testen keresztül futnak. Az agy és az emésztőrendszer ezen az ideghálózaton keresztül „beszél” egymással, és ugyanazokra a neurotranszmitterekre reagálnak. Ez megmagyarázza, hogy az érzelmi szorongás miért okozhat emésztési zavarokat, és fordítva.

IBS pszichoterápia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ennek az agy-bél kapcsolatnak köszönhetően a gasztroenterológia és a viselkedésgyógyászat együttesen képes kezelni az IBS-t és más emésztési rendellenességeket. Néha utóbbira is szükség van ahhoz, hogy segítsen megbirkózni a kellemetlen tünetekkel.

Az irritábilis bél szindróma viselkedésgyógyászati ​​​​kezelési lehetőségei

Relaxációs terápia. A progresszív izomlazítás és az irányított képek segíthetnek csökkenteni a szervezet stresszre adott reakcióit. Ez segíthet megnyugtatni a testet és az elmét, valamint jobban aludni, ami szintén elősegíti a gyógyulást. A mély relaxáció hatására az agy endorfinokat szabadít fel, ami a test természetes fájdalomcsillapítója.

Kognitív-viselkedési terápia. A gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatása javíthatja a szervezet stresszre adott válaszát. "Változtassa meg a gondolatait, változtassa meg az agyát, változtassa meg a beleit."

Biofeedback. Ez a viselkedési technika lehetővé teszi a testfunkciók, például a kézhőmérséklet, a légzés vagy a pulzusszám ellenőrzését. Lelassítható a pulzus vagy mélyíthető a légzés stressz esetén.

Segíthet a viselkedésgyógyászat?

Az ehhez hasonló viselkedésgyógyászati ​​technikák javíthatják hangulatát és életminőségét. Ez pedig kevesebb fellángolást okozhat.

Ha a gyógyszeres kezelés vagy más kezelések nem segítik az irritábilis bél szindrómát, vagy ha azt észleli, hogy a stressz súlyosbítja a tüneteit, mindenképpen forduljon kezelőorvosához, hogy megtudja, milyen további lépéseket érdemes megfontolni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.