Tudta, mire számíthat a várandósság során, de valószínűleg nem számít arra, hogy mekkora gondot okozhat a székrekedés.

A székrekedés a terhesség gyakori mellékhatása, de vannak olyan módszerek, amelyek segítségével megpróbálhatja azt orvosolni.

Miért gyakori a székrekedés a terhesség idején?

Hormonok: Mint minden mást a terhesség alatt, ezt is nagyrészt a hormonok okozzák. A terhesség alatt a szervezete magas progeszteronszintje ellazítja a bélizmokat. A probléma az, hogy a székletürítéshez össze kell húzódnia a bélizmoknak.

Étrend-kiegészítők: Ha a terhesség során vitamint vagy vasat tartalmazó étrend-kiegészítőt szed, a vas és más vitaminok megnövekedett szintje hozzájárulhat a bélrendszer renyhébb működéséhez.

Nyomás a végbélre: A táguló méh extra nyomást gyakorolhat a végbélre, ami székrekedést okozhat.

terhesség székrekedés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A székrekedés a terhesség jele?

A székrekedésnek számos oka lehet, amelyek nem kapcsolódnak a terhességhez, de a székrekedés önmagában nem utal a terhességre. A terhességgel összefüggő székrekedés pedig általában csak a második vagy harmadik hónapban jelenik meg.

Ha székrekedése van, figyeljen az aranyér tüneteire

A székrekedés aranyéreket, duzzadt vénákat okozhat, amelyek fájdalmas csomókként jelennek meg a végbélnyíláson, és még fájdalmasabbá teheti a meglévő aranyéreket. A növekvő keringés, valamint a növekvő magzat miatt a végbélre és a hüvelyre nehezedő nyomás eredményeként alakulhat ki.

5 módszer a terhességi székrekedés enyhítésére

Maradjon hidratált: Igyon sok vizet – legalább 10-12 pohárnyit naponta –, hogy biztosítsa testének a szükséges folyadékmennyiséget.

Növelje rostbevitelt: Fogyasszon magas rosttartalmú gabonaféléket, valamint friss gyümölcsöt és zöldséget.

Mozogjon rendszeresen: A terhesség alatti rendszeres testmozgásnak számos fontos előnye van, beleértve a székrekedés enyhítését. Még egy gyors séta is segíthet.

Próbáljon ki egy székletlágyítót: Használjon vény nélkül kapható terméket, amely a belek nedvesítésére szolgálnak, ezáltal pedig megkönnyítik a székletürítést.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.