Mindennapos fogyasztásra is ajánlják ezt a távol-keleti fűszernövényt, amit Kínában már időszámításunk előtt több évszázaddal is használtak. Lássuk, mire is jó a gyömbérgyökér.
Fűszerként
Rendkívül változatosan felhasználható növényről van szó, melyet sokszor ételek – levesek, húsételek, sütemények vagy akár tea – ízesítésére használunk. Gyógylikőr, gyömbérsör is készül belőle jellegzetes, csípős íze miatt, ezen kívül pedig kandírozott formában édességként is fogyaszthatjuk.
Gyomorerősítő és – nyugtató
Gyulladáscsökkentő hatása miatt a gyömbér gyakori fogyasztása még abban is segít, hogy megszüntesse a puffadást, hasfájást vagy hasmenést. A savtúltengést is csökkentheti, ha elfogyasztunk belőle naponta egy kis adagot, nyersen.
Immunerősítő
Vírus- és baktériumellenes anyagok mellett A-, B-, C- és E-vitaminokat is tartalmaz, így a megfázás megelőzésére és kezelésére is kiválóan alkalmas. Izzasztó és köhögéscsillapító hatása is ismert, ehhez nem kell mást tennünk, mint egy kevés reszelt gyömbért leforrázni pár deci vízzel, állni hagyni, majd a leszűrt italt mézzel ízesítve meginni.
Ízületi fájdalmak ellen
A gyömbérolajjal való masszírozás csökkentheti az érintett terület fájdalmát, ezenkívül az izomlázat is elmulaszthatja.
Javítja a vérképet
A koleszterinszint csökkentése, az alacsony vérnyomás megemelése mind felírható a gyömbér előnyeit soroló végtelen listára. Egyszóval fogyasszuk bátran!