Vajon mennyi hulladék származik a házhoz rendelt ételek csomagolásából?

Közhely, de a fenntarthatóság, a környezetvédelem ma már a mindennapok megkerülhetetlen témaköre. Ami jó a természetnek, amivel csökkenteni lehet a fogyasztásunk káros hatásait (károsanyag-kibocsátás, műanyagszennyezés, felmelegedés, stb.), az szinte kivétel nélkül jót tesz az emberek egészségének is.

Egy háztartásban a legtöbb hulladék általában a konyhában keletkezik, főleg csomagolóanyagokból, de ha rendelünk vagy elvitelre kérünk ételt, az esetek nagy többségében szintén nem újrahasznosítható csomagolásban kapjuk. Az élelmiszerhulladék is óriási mennyiséget tesz ki lakossági szinten. Ezekre a problémákra ma már kényelmes, zöld megoldások vannak és egyre népszerűbbek.

egészséges étel fenntarthatóság
Forrás: pexels.com

Az egyik legizgalmasabb hazai startup a Munch.hu, ami az élelmiszerpazarlást szeretné csökkenteni a technológia adta lehetőségekkel. Ez egy online platform, amin keresztül jelenleg több, mint 100 vendéglátóhely – étterem, pékség, bolt és szálloda – értékesíti minimum 40% kedvezménnyel az el nem adott, de jó minőségű, biztonsággal fogyasztható ételeit, élelmiszereit. A készételtől a csírákig igen széles a kínálat, a helyek száma exponenciálisan nő. Már Budapesten, Szegeden és Győrben is elérhető a szolgáltatás.

Az az étel, ami máskülönben szemétként végezné, kedvezményesen jut el a fogyasztóhoz és így a vendéglátós, bolttulajdonos is jól jár, hiszen nem esik el a bevételtől.

A kidobástól megmentett ételekkel fél év alatt mintegy 75 tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsátását előzték meg.

A csomagolóanyagok csökkentését tűzte ki célul a Rakun Dobozközösség, ami egy applikáció révén igyekszik zöldebbé tenni az elviteles ételrendelést (sőt, azoknál a helyeknél, ahol saját futár van, megoldható a házhozszállítás is). Az appon keresztül csomagokra tudunk előfizetni. Az ételt acéldobozban kapjuk BPA mentes tetővel. Az elfogadóhelyeken a QR kód felmutatása után kapjuk meg az ételt. Amikor visszavisszük, másikban kapjuk az ételt, a visszavitt bobotz pedig kifertőtlenítik (így járvány idején is biztonságos). Így kialakul egy doboz körforgás, aminek a segítségével rengeteg csomagolásból származó szemetet és csomagolási díjat is megspórolunk.

Próbáljuk minél tudatosabban megválasztani a helyet, ahonnan kapjuk az ételt, és éljünk a már meglévő zöld megoldásokkal!

 

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.