A húsvét után megmaradt sonka, tojás, torma felhasználására már szerencsére számtalan receptet találhatunk, mi most csak pár ötletet mutatunk a maradékmentéshez.
Tojás, sonka, torma, kalács…. szinte esélytelen, hogy ne maradjon – általában tekintélyes mennyiségű – maradék a húsvéti nagy lakomák után. Napokig ugyanazt enni, ráadásul ugyanabban a formában egy idő után azonban nagyon unalmassá válik.
Ugyanakkor egy kevés kreativitással izgalmas, sőt egészséges ételeket tudunk az asztalra varázsolni, ebből mutatunk pár példát, kiegészítve néhány tippel, trükkel, hogy „diétásabb” legyen a maradékmentő fogás.
Főtt tojás
Szüleink legbiztosabb trükkje a Húsvét utáni rakott burgonya volt, amihez biztosan el tudtuk használni a megmaradt főtt tojásokat.
Tipp: Készíthetjük édesburgonyából, de akár rakott karfiolt vagy rakott brokkolit is süthetünk vele, így lényegesen alacsonyabb energiatartalmú ételt kapunk. Különösen, ha a zsírszegény tejfölt fele részben joghurtra cseréljük. Felhasználhatjuk tojáspörkölthöz, vagy egyszerűen felkockázva egy egyszerű vegyes salátába keverve is, biztosan el fog fogyni.
Szintén gyakori ötlet a tojáskrém készítése. Tipp: itt is sok kalóriát tudunk spórolni, ha a margarint/vajat lecseréljük túróra, krémsajtra, adunk hozzá mustárt, egy marék friss snidlinget a szezonalitás jegyében, és 5 perc alatt kész is a tavaszi szendvicskrém.
Sonka
Az ünnepi asztal „sztárja”, külön kihívás jót venni az ünnep előtt. De ha sikerült, akkor is a negyedik nap sonkát enni már kissé egyhangú. A sonka főzése során a főzőlevét vagy lefagyasztjuk, vagy ha csak betesszük a hűtőbe, így pár napig fel tudjuk még használni babgulyás, bableves készítéséhez, nagyon finom ízt ad neki (ilyenkor spóroljunk a sóval, a sonkalé eleve sós), és ebbe is kerülhet kockázott sonka, tarja is.
A klasszikus hazai sonkás tészta is mindig remek ötlet, de van pár ötletünk, hogyan lehet kicsit „egészségesebbé” tenni, íme a recept:
A tészta lehet teljes kiőrlésű, már nagyon jó minőségűeket lehet elérhető áron kapni. A maradék sonkát vagy apróra kockázzuk fel, vagy egyszerűen daráljuk le. Kevés olajon pár 2-3 gerezd fokhagymát pároljunk meg, keverjük hozzá a sonkát, majd adjunk hozzá bőségesen friss bébispenótot. Öntsük fel kevés 10%-os főzőtejszínnel, és fűszerezzük kevés borssal és szerecsendióval, forraljuk össze és öntsük rá a kifőtt tésztára. Ez is maximum 15 perc alatt kész.
A kalácsból (főleg, ha már kicsit megszáradt) remek gubákat (mákos, diós, túrós) lehet készíteni, esetleg sok almával máglyarakást. Vagy a legegyszerűbb, ha főzünk egy pudingot, a tálkák aljára tesszük az összevágott kalácsmaradékot, és leöntjük a pudinggal. Hűtűben pár óra alatt összeérnek az ízek.
A maradék tormakrémet felhasználhatjuk margarin helyett szendvicskrémnek, vagy egyszerű mártogatósként tortillával, vagy zöldséghasábokkal (uborka, zellerszár, sárgarépa, stb).