Valljuk be, az ételeken elfogyasztásuk után nem sokat gondolkozunk, így érdekes infó lehet, hogy vajon mennyi időbe telik, míg átjutnak az emésztőrendszerünkön.

Az emésztés állomásai 


Az első lépés magától értetődően az ételek elmajszolása, ám a szánkban nemcsak a fogaink végzik ezt a munkát. A nyálmirigyek is segédkeznek abban, hogy minél jobban felpuhítsák a falatot, ami aztán elindulhat a nyelőcső felé. 

A nyelőcsövön végighaladva elér annak alsó záróizmához, mely alapesetben zárva van, és csak az étel érkezése esetén nyílik meg, továbbítva azt a gyomor felé. Amikor a falat megérkezik a gyomorba, annak izmai összekeverik azt mindenféle emésztést segítő nedvvel - például a gyomorsavval, mely a kórokozók elpusztításáért is felelős. A gyomor falán lévő mirigyek enzimeket termelnek, melyek a különböző anyagok lebontásában segédkeznek. 

A következő állomás a több méter hosszú vékonybél, ahonnan a tápanyagok és a víz a véráramba jut, ezzel fejezve be a felszívódás folyamatát. Ezután jön a vastagbél, mely naponta akár 1 liter vizet is képes visszaszívni, ezenkívül gazdag bélbaktériumokban, amelyek az immunrendszer megfelelő működéséhez szükségesek. Itt alakul át a fel nem használt béltartalom székletté, mely adott alkalomkor, bélmozgások segítségével kiürül a szervezetből.

Mennyi időbe telik mindez?

A válasz sok tényezőtől függ, de átlagosan 2-5 napba telik az embereknek, hogy megemésszék az elfogyasztott ételeket. A táplálék fajtája nagyban befolyásolja ezt az időtartamot, a rostban gazdag élelem például felgyorsíthatja az emésztés folyamatát, a fehérjében, zsírban és cukorban bővelkedő pedig lassítja. Utóbbit teszik a feldolgozott élelmiszerek is, ezért tanácsos a gyorséttermi koszt helyett inkább sok nyers zöldséget és gyümölcsöt enni.

Forrás: https://www.health.com/condition/digestive-health/how-long-does-it-take-to-digest-food
Borítókép forrása: Unsplash
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.