A csapvíz Magyarországon alapvetően kiváló minőségű, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor a határértéknél magasabb ólomtartalmat mérnek a vízben.

Az ólom az emberi szervezetbe kerülve mérgező, idegrendszeri és fejlődési zavarokat okozhat. Különösen a magzatok és a kisgyermekek, várandós nők esetében veszélyes. Előbbiek esetében nincs biztonságos mennyiség.

Magyarországon a csapvíz alapvetően kiváló minőségű, de előfordulhatnak hogy az előírt határértéknél magasabb ólomtartalmat mérnek az ivóvízben.

egészséges táplálkozás
Forrás: pexels.com

Az ólomból egészen az 1970-es évekig gyártottak használati tárgyakat (például evőeszközök), vízvezetékeket, de azóta betiltották az ilyen irányú felhasználását. A régi épületek esetében azonban az ólomvezetékek még ottmaradtak a falakban, sok esetben a mai napig használatban vannak és kioldódhat belőlük az ólom. Érdemes megvizsgálni a csapvizet és szükség esetén kicserélni a csővezetékeket.

Nem túl környezetbarát megoldás, de jelentősen csökkenthető az esetleges ólomtartalom, ha a fogyasztás előtt pár percig folyatjuk a vizet. Szintén segítség lehet a különböző ivóvíz-utótisztító berendezések használata. A Nemzeti Népegészségügyi Központ több ilyen berendezést bevizsgált, a vizsgált készülékek többsége jelentősen vagy teljesen kiszűri a vízben lévő ólomtartalmat.

Forrás: efop180.antsz.hu, www.vizmuvek.hu
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.