A csapvíz Magyarországon alapvetően kiváló minőségű, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor a határértéknél magasabb ólomtartalmat mérnek a vízben.

Az ólom az emberi szervezetbe kerülve mérgező, idegrendszeri és fejlődési zavarokat okozhat. Különösen a magzatok és a kisgyermekek, várandós nők esetében veszélyes. Előbbiek esetében nincs biztonságos mennyiség.

Magyarországon a csapvíz alapvetően kiváló minőségű, de előfordulhatnak hogy az előírt határértéknél magasabb ólomtartalmat mérnek az ivóvízben.

egészséges táplálkozás
Forrás: pexels.com

Az ólomból egészen az 1970-es évekig gyártottak használati tárgyakat (például evőeszközök), vízvezetékeket, de azóta betiltották az ilyen irányú felhasználását. A régi épületek esetében azonban az ólomvezetékek még ottmaradtak a falakban, sok esetben a mai napig használatban vannak és kioldódhat belőlük az ólom. Érdemes megvizsgálni a csapvizet és szükség esetén kicserélni a csővezetékeket.

Nem túl környezetbarát megoldás, de jelentősen csökkenthető az esetleges ólomtartalom, ha a fogyasztás előtt pár percig folyatjuk a vizet. Szintén segítség lehet a különböző ivóvíz-utótisztító berendezések használata. A Nemzeti Népegészségügyi Központ több ilyen berendezést bevizsgált, a vizsgált készülékek többsége jelentősen vagy teljesen kiszűri a vízben lévő ólomtartalmat.

Forrás: efop180.antsz.hu, www.vizmuvek.hu
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?