Alapos fogmosás, fogselyem és rendszeres fogorvosi ellenőrzés - fontosak, de az általunk fogyasztott ételek is befolyásolják fogaink egészségét.

A „mindent lehet, csak mértékkel” elvét betartva érdemes tisztában lenni azokkal az ételekkel, amelyeknek rendszeres fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk fogaink és szájüregünk egészségéhez.

Mazsola

Ki hinné, hogy ez az édes finomság a fogak igazi őre. Magas kalcium tartalma megakadályozza a szájban lévő baktériumok elszaporodását, valamint erősíti a fogzománcot. A benne található oleanol sav pedig gátat szab a fogszuvasodásnak.

Zöld tea

Egy pohár zöld tea igazi csodát tesz a fogak egészségével, ugyanis tele van antioxidánsokkal, amelyek gyógyítják az ínybetegségeket, illetve a szájban fellépő bakteriális fertőzések megelőzésére is tökéletes. Mindezek mellett antibakteriális tulajdonsággal is rendelkezik.

Sajt

Nemcsak finom, de nagyszerű kalcium forrás is, amely már önmagában is védi a fogakat. Ám ennél jóval sokoldalúbb, ha a fogaink egészségéről van szó. Fontos szerepe van a fogak pH-értékének helyreállításában, valamint magas foszfor tartalma a fogzománc erősségét is hatékonyan védi.

Kamilla

Ősidők óta az egyik legtermészetesebb és leghatékonyabb gyulladáscsökkentő gyógynövény, amely tea formájában fogyasztva rendkívül hatásos a fogínysorvadás ellen, míg csersav tartalma a fogínyvérzés megszüntetésére alkalmas.

Forrás: dentistry.uic.edu
Borítókép forrása: pexels.com
 
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.