A szép mosoly, az egészséges fogak egyrészt funkciójuk, másrészt esztétikai látványuk miatt is lényegesek. Egy üde nevetés másoknak is örömet ad, és a mi önbizalmunk is sokkal magabiztosabb.

Az egészséges fogak egyik alapja a megfelelő szájhigiéné, amelyhez hozzátartozik a félévenkénti, évenkénti fogkőeltávolítás is. A lepedékben ugyanis rengeteg káros baktérium telepedik meg. A fogkő mellett a szuvasodás, a fogíny gyulladása és a fogínybetegségek jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezek fájdalmasak és kezeletlenül akár fogvesztéshez is vezethetnek. Nem mindegy tehát, hogyan ápoljuk a fogainkat és mit eszünk, amivel elősegíthetjük a romlásukat vagy épp a védelmüket.

Forrás: unsplash.com

Íme 5 káros élelmiszer:

Savanyú cukor

Az édességek természetesen károsak a magas cukortartalmuk miatt, de a savanyított cukrok, gumicukrok még inkább, mivel állaguk miatt rá is tapadnak a fogzománcra. A bennük lévő savas anyagok pedig jobban károsítják a zománcréteget, mint más édességek. A savanyú cukrok helyett fogyasszunk inkább csokoládét vagy magvakat.

Kenyér és pékáruk

Ha diétáról van szó, mindenki tudja, hogy jó távol maradni ezektől az élelmiszerektől. De a fogak érdekében is így van, hiszen a pékáruk szénhidráttartalma egyszerű cukorrá bontódik, majd keményítő lesz belőle. A puha lisztes dolgok rátapadnak a fogakra, ezért tovább fejtik ki maró hatásukat. A fogaink védelme és az elhízás veszélye miatt is válasszunk inkább magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű alternatívákat!

Szeszes italok, kávé

Mindkettő dehidratál, vagyis a szervezetből elvonja a vizet. Emiatt kiszárad a szánk, kevesebb lesz a nyálunk. A nyál pedig szükséges, hogy természetes módon mossa le fogaink felszínéről a káros anyagokat. Szóval csak mértékkel!

Chips

Összetevőikre bontva a végeredmény cukor és keményítő, ami bevonja a fogat, amely hosszú távon szuvasodáshoz vezet.

Szénsavas italok

A szénsavas, vagyis szén-dioxiddal dúsított üdítők sajnos marják a zománcot, szép lassan „pezsegtetik” ki annak kalcium tartalmát. Ennek savasságát fokozza, ha cukor és jég is van az italban. A jégkocka elrágása megrepesztheti a fogkoronát, a hirtelen hőhatás pedig az esetleg már nem ép fogakra nézve végzetes!

Forrás: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/worst-foods-for-your-teeth?fbclid=IwAR0xp0Gw9vfPdb3cHCa5XWo7guD96k8jZP8Gf5bH3c9ZlhvYiv3Y60n6YOc#2.-Bread-
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.