A fogmosás és az öblögetők napi használata sem véd meg az összes szájüregi problémától, félévente-évente ezért muszáj fogorvosi kontrollra menni.

A legtöbben rettegnek a fogorvostól, mert félelmetes eszközökkel dolgozik, a hangok is riasztók, a fájdalomról nem is beszélve. Nos, a mondat első része talán igaz, viszont fájdalommal normál esetben nem kell számolnunk, hiszen ha rendszeresen ellenőriztetünk, akkor nem vagy nagyon apró problémák lehetnek csak, melyek kezelése gyors és fájdalommentes. Illetve természetesen a megfelelő érzéstelenítés is erről gondoskodik. A fogorvostól tehát tényleg nem kellene tartani, ha már elhagytuk a gyerekkort!

fogorvosi_fogtisztitas
Forrás: pexels.com

A fogorvos rendszerint felméri a fogak és íny állapotát, ha szükséges, kezeli a szuvasodásokat, figyelemmel kíséri a bölcsességfogak növekedését, szemmel tartja az íny állapotát és figyelmeztet, ha az visszahúzódott vagy vitaminhiányos. Ezen felül jöhet a fogkő-eltávolítás, ami a szerencsés alkatúaknál évente 1x, a kicsit hajlamosabbaknál évi 2x szükséges. A fogkövekben baktériumok élnek, melyek számos betegséget és szövődményt előidézhetnek, arról nem is beszélve, hogy a fogkő egyszerűen büdös, tehát a lehelet nagyon kellemetlen lehet tőle. és persze esztétikailag sem nyerő.

A fogkőleszedés után jöhet a polírozás, ami fogászati felszíni géllel történik, illetve az egész folyamat manapság már ultrahanggal zajlik. A polírozáshoz hozzá tartozik a fogak réseinek lecsiszolása is, ami nem tesz kárt a zománcban, csupán onnan is eltávolítja az alig látható kövesedést.

A teljes fogtisztítási csomag része lehet a szájzuhany is, illetve a fogselyem és fogköztisztítók használatának megtanítása. Ezek az eszközök ugyanis a mindennapjaink fogápolását kellene, hogy elősegítsék. Kevesen rendelkezünk szabályos fogsorral, így bizonyos maradékok, részecskék csak selyemmel vagy fogköztisztítóval tüntethetők el.

Az eljárás végén a szakember fluoridos ecsetelőt is alkalmazhat a fogainkra, illetve otthonra javasolhat ínyregeneráló krémeket, hogy az esetleg sérült, gyulladt, visszahúzódott szövet gyorsabban helyre jöjjön és ismét erősen tartsa és ölelje körül fogainkat.

Forrás: https://www.healthline.com/health/dental-oral-health/what-happens-during-a-tooth-cleaning
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.