Gondolj a fogkefére, a fogselyemre és a szájöblítésre, mint a szájüreg egészségének jó segítőire. A rossz fiúk baktériumok.

"A baktériumok elszaporodnak a fogakon vagy a fogak között hagyott ételeken, és villámgyorsan növekednek" – mondja a fogorvos. "Ha csak naponta egyszer mosol fogat, a lepedék és a baktériumok felhalmozódnak a szájban, és rossz lehelethez, fogszuvasodáshoz és ínybetegséghez vezetnek." Természetesen a rossz lehelet csak egy kisebb vétség ahhoz a valós bűncselekményhez képest, ami akkor történik, amikor naponta kétszer sem mosod a fogad.

Hogyan vezet a baktériumok felhalmozódása lyukas foghoz?

Mi történik, ha nem mosod a fogad? Képzeld el baktériumok millióit, amelyek áthágják a fogaidat és az ínyed. Valahányszor cukrot tartalmazó ételeket vagy italokat fogyasztasz, a baktériumok ragadós anyaga rajtamarad, plakk. A lepedékben lévő baktériumok savakat képeznek, amelyek megtámadják a fogzománcot, végül a zománc lebomlik, és egy kis lyukat okoz a fogban.

Nem állunk meg itt. A baktériumok rosszfiúi szívósak ám. "A fogmosás önmagában kihagyja a szád 75 százalékát, és több millió baktérium marad hátra" - mondja Gause. A háromlépcsős védelem megvédi a fogakat és az ínyt. "Azt javaslom, hogy fogmosást, fogselymet és szájvizezést végezd antiszeptikus szájöblítővel, mint a Listerine naponta kétszer." A fogselyem segít eltávolítani az ételrészecskéket, de Gause szerint a szájöblítés segíthet a nehezen hozzáférhető területek kitisztításában és a lepedék előkotrásában, hogy lebontsa azok szerkezetét.

Az üregek mellett a napi egy fogmosás más súlyos károsodáshoz is vezethet, beleértve az ínygyulladást, a parodontális betegség enyhébb formáját. Ez rombolást okoz az ínyeden, így vörös és duzzadt marad, nem beszélve a vérzésről, amelyet a fogmosás során köpéskor tapasztalhatsz. Jó magatartással (mint a professzionális kezelés és jó szájápolási szokások) ez megfordítható.

Ha azonban lusta vagy a szájüregi egészségügyben, naponta csak egyszer mosol fogat és lemondod a fogorvosi rendelést, akkor a kezeletlen ínygyulladás teljes körű periodontitissá alakul át. A lepedék átterjedhet az íny vonal alá, és irritálhatja azt, ami krónikus gyulladásos reakcióhoz vezet a szervezetben, amely lényegében önmagába fordul, így a fogak és az íny csont- és szövetvesztés áldozatává válik. Ennek eredményeként a fogak és az íny között zsebek képződnek, és megfertőződnek. A parodontitis előrehaladtával a zsebek egyre mélyebbé válnak, és több ínyszövet és csontvesztés következik be. Bizonyos esetekben akár a fogadat is elveszítheted.

Akkor milyen gyakran kell fogatmosni? Tartsd be Dr. Gause tanácsát: „Csábító lehet, ha csak naponta egyszer fogkefézünk, különösen hosszú munkanap vagy éjszakai mulatság után, de a fogmosásnak, a fogselyemnek és az öblítésnek minden reggeli és esti rutin részét kell képeznie.”

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?