Sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy menthetetlen valamelyik foguk. Ilyenkor mindent megtennének, hogy visszanyerjék szép mosolyukat.

A fogak elvesztése nem csak időskori probléma lehet. Egy baleset, egy tönkrement vagy elhalt fog, fogágybetegség miatt olykor már a fiatalok is szembesülnek ezzel a visszafordíthatatlan problémával. A fogak egyrészt esztétikusság szempontjából is fontosak, de elsődlegesen rágószerepük van. Ha elveszítjük valamelyik fogunkat, általában a hiúság, a szégyenérzet az, ami miatt pótolni szeretnénk, pedig nem csak a mosolyunk forog kockán. Az ép és egészséges fogak nélkülözhetetlenek a szép beszédhez, a hatékony rágáshoz és emésztéshez. Szerencsére manapság már több eljárás is létezik, melyekkel pótolhatjuk elvesztett fogainkat.

fogak_potlasa
Forrás: unsplash.com
  1. Fogászati implantátumok. A legmodernebb és legellenállóbb „új” fogakat nyerhetjük az implantátumok által. Ezek két részből tevődnek össze. A csontba ágyazott orvosi fém (titánium ötvözet) csap (ez maga az implantátum) rögzíti a műkoronát. Szerencsés esetben be tud épülni a csontszövetbe, és akkor kb. 4-6 hónap után rá tudják szerelni a műkorona részt is, ami a rágófelület adja. A beültetés nem jár a fogak lecsiszolásával, és nem kell műfogsor használatától sem tartanunk. Teljesen természetes hatással bír, allergénmentes és speciális, egyedi tervezésű „örök” megoldás lehet. Az implantátumok variálhatóak is, több fog hiánya esetén esztétikusan akár foghíddal is összeköthetők a beültetések.

  2. A foghíd. Ez a fogpótlási lehetőség hatékony lehet, ha ugyanazon a területen hiányzik egy vagy több fog. A rögzített híd lényegében áthidalja a hiányzó fog által okozott rést fogpótlással vagy műfoggal. A protézist a szomszédos fogakhoz rögzítik, majd fogcement segítségével rögzítik a helyükön. A hidak természetes rágási élményt adnak, stabilak és esztétikailag is mindkét oldalról eltüntetik a foghiányt. Hátrányuk, hogy esetenként nehezebb tisztítani őket.

  3. Kivehető, részleges műfogsor. Fogorvosunk javasolhat teljes fogpótlást is, ha több fogat kell helyettesíteni, néhány fog esetén megoldás lehet az eltávolítható részleges műfogsor is, ami egy természetes megjelenésű rózsaszín alapra rögzített pótfogakból áll. A fogak stabilizálják és a helyükön tartják a kivehető műanyag talpat, bár egyes fogsoroknak van egy kapcsuk is, amely a természetes fogakhoz kapcsolódik. Az alapot úgy alakítotják ki, hogy illeszkedjen az íny színéhez, a műfogak pedig a természetes fogak színéhez. Ezek a fogsorok alternatívát jelenthetnek, ha több fogat kell kicserélnie a száj egy részében.

Az elvesztett fogak miatt romlik az önbizalmunk, sérül a hangképzés, gondot okozhat a rágás, deformálódhat az állkapcsunk, a szájhigiéné pedig romolhat. Ezek miatt minél előbb célszerű gondoskodni a fogpótlásról.

Forrás: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/missing-teeth?fbclid=IwAR3qsOOOLQGvfPKpRHl3qfUyYDnm8Kb9n_tQMXjLkz4dEHS7mecejeCNo1g
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.