A szuvasodások, gyulladások, fertőzések következtében megszűnhet a fogak egészséges vérellátása, a belső anyagaik így pusztulásnak indulnak, végül a fog elhal, bár ennek külsőleg nem mindig van jele.

Az egészséges fogak általában fehér árnyalatúak, bár a szín az étrendtől és a szájhigiéniától függően változhat. Például, ha rendszeresen fogyaszt valaki színező ételeket, például kávét, áfonyát vagy vörösbort, vagy dohányzik, akkor a mosolya törtfehér vagy halványsárga színű is lehet. Ez az elszíneződés azonban általában egyenletes, tehát az egész zománc színét megváltoztatja.

rossz_elhalt_fogak
Forrás: pexels.com

Az elhaló fog színe megváltozik és elüt a többi fogétól. A pusztuló fog sárga, világosbarna, szürke vagy akár fekete színű is lehet. Az elszíneződés idővel növekszik, mivel a fog tovább romlik és az ideg is elhal körülötte. Az elhalt fog nem kap friss vérellátást. Sok ember számára az elszíneződés a haldokló fog egyik első jele, emellett fájdalmat is tapasztalhatunk a fogban vagy az ínyben is. A fájdalom egy másik lehetséges tünet. Néhány ember nem érez fájdalmat, míg mások enyhe vagy intenzív fájdalmat tapasztalnak. A fájdalmat gyakran a haldokló ideg okozza, és a gyulladás vagy fertőzés ezt súlyosbítja. Ilyenkor az elszíneződés mellett romlott ízt érezhetünk a szánkban, rossz lehet a leheletünk, megduzzad és piros lesz az íny. Minden ilyen esetben haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

A nem megfelelő szájhigiénia mellett olykor sérülés, baleset is előidézheti a fog pusztulását. A kiváltó ok azonban mellékes, szövődmények tekintetében haladéktalanul cselekedni kell! Egy rossz vagy elhalt fog számos kockázattal jár, és nagyon gyorsan képes lerontani az egész szájüreg állapotát, sőt, gócként funkcionálva a baktériumok a vérárammal eljuthatnak bárhova. Így például okozhatnak más szervi bántalmakat is.

A fogelhalás megelőzése csak a megfelelő fogtisztítással és a fogorvos minimum évenkénti meglátogatásával előzhető meg. Fontos, hogy a fogkefe és fogkrém mellett megismerkedjünk a fogselyemmel és fogköztisztító kefével is, használjunk ínyvédő gélt vagy szájvizet, és félévente ellenőriztessük fogköveink állapotát!

Forrás: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dead-tooth
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.