A mosoly az a görbület, ami egyenesbe hoz mindent – tartja a mondás. De nem mindenki születik tökéletes mosollyal.

Ha mosolygunk, általában mosolyt is kapunk vissza, mert zsigeri módon ezt váltja ki a másik emberből. A mosolyunk be tudja ragyogni valaki napját, bátorítani tud,de akár pozitívan is befolyásolhat egy állásinterjút.

inymosoly
Forrás: unsplash.com

A mosoly nagyon összetett „munka” eredménye, számos mimikai izom közreműködik a létrehozásában, de szerepet játszanak az ajkak, a fogak és az íny is. A mosolyunk tehát anatómia adottság, amit hagyományos módon nem lehet befolyásolni. Bár a legtöbben úgy vélik, hogy a szép mosoly az egészséges és fehér fogakon múlik (ami a tanulmányok szerint igaz is), vannak, akik mégsem elégedettek a mosolyukkal akkor sem, ha a fogaik egészségesek és szabályosak.

Létezik az úgynevezett gummy-smile vagyis ínymosoly, amely az íny domináns megjelenését jelenti a fogak fölött. Általában a nők érzékenyebbek erre, őket zavarja jobban ez az esztétikai probléma.

A kialakulásáról megoszlanak a vélemények. Van olyan szakember, aki szerint teljes mértékben genetikai adottság, mások szerint befolyásolja a harapási rendellenesség és a fogváltás üteme. Ínymosolyt okozhat az ajkak asszimetriája is, vagy az úgynevezett túlmozgásosságuk is.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatják az íny túlnövekedését, ami ellen nehéz tenni, főleg, ha komoly alapbetegségre miatt szükségesek. Aki képtelen megbirkózni a gingivális hiperpláziának nevezett sajátossággal, annak lehetősége van sebészeti úton ínykorrekcióra, ajakkorrekcióra és egyéb beavatkozásokra. Léteznek plasztikai beavatkozások, amikor hialuronsavval vagy botoxszal hatnak az érintett részekre. Aki végleges megoldásra vágyik, annak a lézeres beavatkozás jelenthet megoldást.

Forrás: https://www.healthline.com/health/gummy-smile?fbclid=IwAR1CY5i1Pl1qXKyFGPWBCOLArop7_cgHjAqFp7gD6qyIDWSyejmCaOdiJkM
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.