A fogpolírozás olyan fogászati ​​eljárás, amely fényessé és simává teszi a fogzománcot. Sok fogászati ​​rendelőben ez a rutin eljárások része, amit a fogkőleszedéssel együtt végeznek.

A fogpolírozás nem csak esztétikai előnyökkel jár a fogak számára. A fogpolírozás fontos a száj egészségének szempontjából, segíthet a szuvasodás megelőzésében, a fogkő egyidejű eltüntetése pedig gátolja az ínygyulladás kialakulását és a rossz leheletet is.

fogpolirozas
Forrás: unsplash.com

A polírozás előtt természetesen fel kell mérni a fogak állapotát, a szuvasodásokat, zománchibákat és csak ezek kezelése, rendbetétele után következhet az esztétikai tisztítás. A fogkövet először le kell szedni, ami hagyományosan fúróval történik és gumikupakkal, de a modern rendelőkben már ultrahangos készülékekkel találkozhtunk. A kettőt variálhatják is, amennyiben olyan mértékű vagy állagú a plakk a fogon.

A polírozás következtében fényesebb, fehérebb, higiénikusabb lesz a zománc, kevésbé tudnak megtapadni rajta a baktériumok, melyek a fogkövesedést, illetve plakk képződést okozzák. Hosszú távon ez számos egészségügyi kockázatot csökkent, vagyis sokkal kevésbé valószínű fogaink megbetegedése vagy elvesztése, illetve az íny- és fogágybetegségek kialakulása.

A fogkőeltávolítás után a polírozás ún. airbrush technológiával történik, aminél sókristályokat használnak a felszín fényesítésére. Ez tökéletes módja annak, hogy az elszíneződések (kávé, cigaretta, bor stb.) is megszünjenek és visszanyerjük eredeti fogszínünket. Az Airflow technológia lényege, hogy szódabikarbónát, vizet és levegőt fújnak nagy nyomáson a fogakra, ami a töméseket is megtisztítja illetve az egészséges zománcot is. Ez az eljárás az eddigi leggyengédebb és leggyorsabb fogpolírozási technika. Ahol nem a légbefúvásos technikát használják, ott általában polírpaszta végzi el ugyanezt a műveletet. A kezelések ára igen változó, időtartamuk (elhanyagoltságtól függően) 20-45 perc és általában nem járnak fájdalommal, de némi kellemetlenség a fogak tövénél, az íny határán előfordulhat, ahogy enyhe vérzés is.

A fogkőleszedetést és políroztatást félévente-évente mindenképp meg kell ismételni, hogy szájüregünk egészséges maradjon.

Forrás: https://www.healthline.com/health/teeth-polishing
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.