Az illeszkedési probléma nemcsak kellemetlenségeket okoz, de a látványa miatt sokaknál önértékelési zavart is kiválthat.

A nyílt harapás egy olyan fogsor záródási probléma, amikor a szájunkat összecsukva sem az alsó, sem a felső fogsor nem illeszkedik megfelelően, nem zárulnak, kissé előre állnak és mintegy nyílás marad a két fogív között.

nyitott_harapas
Forrás: pexels.com

A nyílt vagy nyitott harapást több tényező is kiválthatja.

  • Ilyen a gyermekkorban túl sokáig tartó cumizás és ujjszopás,

  • a nyelv túlműködése, és általa a fogak ellökdösése,

  • az állkapocs rendellenes helyzete, például temporomandibularis ízületi rendellenesség miatt,

  • genetikai örökség: a csontok és fogak helytelen fejlődése.

Attól függően, hogy mi okozza a problémát, mi áll a háttérben, aszerint kell a kezelést meghatároznia a szakorvosnak. A nyitott harapás helyrehozható fogszabályzással, sebészeti műtétekkel, csontkorrekcióval, de ritkább esetekben a korrekció mellett szükség lehet akár viselkedés módosításra is, amennyiben káros szokások idézték elő a fogak szétállását.

A gyermekkorban észlelt, tejfogakat érintő nyílt harapásnál azonnal meg kell kezdeni a cumiról való leszoktatást. Ha a cserélődő fogak nagyobb korban helytelenül fejlődnek fogváltáskor, akkor szükséges lehet ellenőriztetni a nyelv munkáját, a beszédképzést, és esetleg logopédius segítségét kérni. Felnőtt korban a megoldás legtöbbször a fogszabályzó viselése és a beszédkorrigálás. Az állcsontműtét csak a legsúlyosabb esetekben jön szóba.

A nyílt harapást javasolt kezeltetni és megszüntetni, mert hosszú távon az esztétikai probléma mellett okozhat táplálkozásbeli, rágási gondokat, emiatt akár fogtisztulási problémát, fogbetegségeket, de előidézhet beszédzavart, és akár a fogak egymáshoz dörzsölődése fogkopást is eredményezhet, ami hosszú távon káros szövődményekkel jár.

Egy szép, rendezett, makulátlan fogsor sokkal gyorsabban fogja visszaállítani az elvesztett önbizalmunkat, hiszen öröm lesz mindig és mindenkire mosolyogni!

Forrás: https://www.healthline.com/health/open-bite
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.