Az italt alkalmazzák fogyókúrák, tisztító kúrák során és bőrfiatalításhoz is, de vajon milyen hatásai vannak valójában a frissítő citrusos nedűnek?

Sok legenda övezi a citromos vizet. Van, aki ezzel indítja a napját, mert úgy véli, beindul tőle az anyagcseréje. Az éttermekben kávé mellé adják, de tudjuk, hogy kiváló kézmosásra is. A citromos víz egészségi előnyeit alátámasztó bizonyítékok nagy része csak anekdotikus, kevés tudományos kutatást végeztek kifejezetten ezzel a céllal. Azért vannak olyan lehetőségek, amikor valóban bevethetjük a citrusos vizet, és nem kell tartanunk kellemetlen hatásoktól sem.

citromos_viz_hatasa
Forrás: unsplash.com

A citromos víz remek hidratáló. Természetesen, hiszen vízből áll. Tehát nyugodtan fogyasszuk, ha egyébként nem szeretjük a csapvíz, szűrtvíz vagy ásványvíz ízét. Cukrot azonban ne tegyünk bele, mert az elegy nem tesz jót a fogaknak, és a diétának sem!

A citromos víz C-vitamin forrás. A citrusfélékben sok az aszkorbinsav, aminek számos pozitív hatása van a szervezetünkre. Erősíti az immunrendszert, óvja a kötőszöveteket, csökkenti a vérnyomást és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Tehát remek antioxidánsforrás lehet, a vitaminok és az antioxidánsok ráadásul késleltetik a sejtek öregedési folyamatait, így jót tesznek a bőrnek és az egészséges sejtek képződésének is.

Javíthatja a diétánk eredményét. A citromos víz nem csodaszer, önmagában nem fogyaszt. De mivel polifenolokban és vitaminokban gazdag, támogatja a zsíranyagcserét, serkenti az emésztést és csökkenti az inzulin rezisztenciát. Ezért, ha tartjuk mellette a megfelelő étrendet, akkor tényleg megtámogathatja a fogyást.

Friss leheletet ad. A citromos víz valóban üdít, felfrissíti a szájüreg mikroflóráját, jót tesz a fogaknak és az íny egészségének.

Egyes tanulmányok szerint a citromban lévő citromsav segíthet megelőzni a vesekövet. A citromsav paradox módon kevésbé savanyúvá/savassá teszi a vizeletet, sőt apró köveket is felbonthat.

Forrás: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-lemon-water#vitamin-c
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.