Őseink bölcsességéről tanúskodik, hogy a szilveszteri-újévi menü szinte a világ minden táján vasban gazdag ételekből áll. Télen kiemelten fontos odafigyelnünk a vasbevitelre, hogy támogassuk az immunrendszerünk működését. Mutatjuk, hogyan étkezhetünk vasban gazdagon, költséghatékonyan, és mit tegyünk, ha már nem elég a táplálékkal bevitt vas az egészségünk megőrzéséhez.

Az új év első falatjai is kiváló vasforrások

A magyar néphagyomány szerint újévkor sertést kell enni, mert az előrefelé túr, és segít megtalálni a szerencsénket. A szimbolikus étel varázserejében nem muszáj hinnünk, az viszont biztos, hogy a belsőségek mellett a vörös húsok számítanak a legjobb vasforrásnak. De nem csak az állati eredetű ételekből pótolhatjuk ezt a fontos nyomelemet. A szilveszteri asztal kötelező eleme a lencse, amely a babona szerint a gazdagságot jelképezi, szintén igazoltan vasban gazdag táplálék.

Ezért fontos a húsfogyasztás

A fenntartható fogyasztást népszerűsítő veganuár nevű kezdeményezésnek kétségkívül számos pozitív hozadéka lehet, egyvalamit viszont fontos hangsúlyozni a húsevők védelmében: az állati eredetű táplálékokban a vas fehérjéhez kötötten található meg, amelyet könnyebben hasznosít a szervezet. A növényi eredetű ételekben ezzel szemben úgynevezett nemhemvas található, amely nehezebben hasznosul. Ez nem jelenti azt, hogy vegán étkezés mellett mindenképpen vashiányunk lesz, de azt igen, hogy jobban oda kell figyelnünk a vasbevitelre, és érdemes más módon is segítenünk a vas felszívódását.

Vasfelszívódás: támogathatjuk és gátolhatjuk is az étrenddel

A vasfelszívódást segíti a C-vitamin, de nehezíti a tejtermékekben levő kalcium, a magnézium, a teljes kiőrlésű gabonákban található fitátok, valamint a kávé, a tea és a vörösbor csersavtartalma is. Ezekre a tápanyagokra is nagy szükségünk van, de vaspótláskor figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne együk egy időben a vasat tejtermékekkel vagy magas magnéziumtartalmú ételekkel! Ha azt szeretnénk, hogy könnyebben szívódjon fel a bevitt vas, akkor fogyasszunk a vastartalmú fogások mellé C-vitaminban és béta-karotinban gazdag ételeket.

Legyen bensőségesebb viszonyunk a belsőségekkel!

Heti egy alkalommal érdemes májat fogyasztani. A kacsamáj a legjobb vasforrás, de a csirkemáj is megteszi. A cékla megosztó alapanyag, a népi gyógyászatban viszont hatásos vaspótló szerként tartják számon. Valójában nem tartalmaz kiemelkedően sok vasat, de segíti a vörösvértestek regenerálódását. Más gyökérzöldségekkel együtt ízletes és tápláló levest főzhetünk belőle. A lencse is hasznos vaspótló eledel. A lencsesaláta aszalványokkal, például mazsolával elkeverve igazi vasbomba, főleg, ha magas C-vitamin-tartalmú citrusok levével készítjük az öntetet. Ha feltétként és nem köretként szeretnénk enni, készíthetünk lencsefasírtot is. Fontos, hogy ne konzervből, hanem száraz lencséből dolgozzunk, mert utóbbinak háromszor magasabb a vastartalma, mint a konzerv lencsének. A megdrágult húsokat kis találékonysággal több fogáshoz is felhasználhatjuk: a húslevesben főtt hús másnap gyümölcsszószos főételként kerülhet az asztalra. A vaspótlás szempontjából ez azért is jó ötlet, mert a gyümölcsben lévő C-vitamin segíti a vasfelszívódást.

Ha az étel már nem elég

Ha vashiányos tüneteink jelennek meg (például fáradtak vagyunk, hullik a hajunk, elegendő pihenés mellett is kimerültnek érezzük magunkat), akkor már nem tudjuk pusztán a táplálkozással feltölteni a szervezetünk kimerült vasraktárait, mindenképpen gyógyszeres vaspótlásra van szükség. A vashiány lassan alakul ki, ezért a vasraktárak feltöltése is hosszabb folyamat, amihez mindenképpen magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk. Olyan készítményt válasszunk, amely biztonságos és hatásos, és a szedése a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel jár.

Maltofer rágótabletta: biztonságos segítség vashiány esetén

A Maltofer rágótabletta hazánk vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszere* vashiány megelőzésére, kezelésére. 100 mg elemi vasat tartalmaz, étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából szabályozottan szívódik fel a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2023. január – december időszakban.

 

Maltofer
Maltofer - Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.