Az idő előtt elvesztett tejfogak a későbbiek során komoly problémákat is okozhatnak, ezért a helyes szájhigiéné már az első fogak megjelenésétől kezdve fontos.

Az egy-két éves korosztály esetében különösen fontos odafigyelni a fogak állapotára, mivel a tejfogak más szerkezetűek, mint a maradó fogak. Egyrészt a zománcfejlődés ebben a korban még nem fejeződött be, így a fogak sokkal érzékenyebbek, másrészt kevesebb bennük az ásványi anyag, ezért a szuvasodási folyamat gyorsabb, 1-2 hónapig tart, míg a maradó fogak esetében ez fél év is lehet. Az elváltozás látható jele a fogzománcon megjelenő krétafehér elszíneződés, mellyel azonnal fogorvoshoz kell fordulni. 

kisgyermekkori fogszuvasodás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kisgyermekkori fogszuvasodás leggyakoribb oka az éjszakai cukros tea adása. A szénhidrátok miatt savas közegűvé válik a szájüregben, a szájban lévő baktériumok pedig a cukrot lebontva szintén savat képeznek, ezzel kialakítva a korai és gyors ütemű fogszuvasodást. Az édesített ételek és italok (például kakaó, cukrozott tea) nagymértékben hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához. A fogszuvasodás akár már a 6-9 hónapos korban kibújó tejmetszőfogakat és tejörlőfogakat is érintheti. Az idő előtt elvesztett tejfogak pedig az életkor előrehaladtával komoly problémákat (a maradófogak torlódása, beszédképzési zavar kialakulása, stb.) is okozhatnak.

Ezek megelőzése érdekében alapvető fontosságú, hogy már a bölcsődében és az óvodában megszeressék a gyermekek a fogmosást. Az étkezések után érdemes áttörölni egy gézlappal a fogakat a fogat mosni még nem tudó gyermekeknél, hogy ne maradjon rajta ételmaradék. Ha a gyermek már tud köpni és öblíteni, akkor el lehet kezdeni a fogmosást, naponta háromszor, fogkefével és az adott korosztálynak ajánlott fogkrémmel. Az édesített italok és ételek elfogyasztása után pedig nem azonnal kell fogat mosni, hanem először vízzel ki kell öblíteni a szájat, majd húsz perc elteltével érdemes megmosni a fogakat. Emellett három éves kor felett ajánlott az éves rendszerességű fogorvosi vizsgálat, problémás fogak esetében pedig félévente.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/09/07/a-gyerekkori-fogszuvasodas-akar-mar-egy-eves-kor-alatt-is-elkezdodhet/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.