A bölcsességfogak eltávolítása nem feltétlenül olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik, de a pihenés, a puha ételek fogyasztása és a sós vizes öblítés kulcsfontosságú.

A bölcsességfogak, más néven harmadik őrlőfogak a száj hátsó részén találhatók. Ahogy idősödünk, ezek a fogak kitörnek, vagy átvágják az ínyt, jellemzően 17 és 21 éves kor között. Néha azonban a bölcsességfogak fájdalmas szögben nőhetnek be, vagy beszorulhatnak az ínyszövet vagy az állcsont alá. Fogorvosa javasolhatja a bölcsességfogak eltávolítását, ami egy általános fogászati beavatkozás. Ezt követően fontos gondoskodni a sebkezelésről, hogy megfelelően gyógyuljon meg.

A felépülés egy-két naptól néhány hétig tarthat, és egyénenként eltérő lehet. Az, hogy milyen gyorsan gyógyul, más tényezőktől is függ, például az életkortól - a fiatalabbak gyorsabban gyógyulnak, mint az idősebbek. Ha fiatalabb, a bölcsességfogai könnyebben kijönnek. Előfordulhat, hogy a bölcsességfogai nem alakultak ki teljesen, és a csontja puhább. Minél idősebb azonban, annál nagyobbak a bölcsességfogai és „sűrűbb” a csont, így a műtét tovább tart, és a felépülés is lényegesen hosszabb.

bölcsességfog eltávolítása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az eltávolítás utáni első 24 órán belül vérrögök kezdenek képződni a fogüregben. Ezek segítenek megakadályozni a vérzést, lehetővé teszik az új szövetek növekedését és megvédik a területet a fertőzésektől. A legtöbb ember nem érez fájdalmat, de némi duzzanatot tapasztalhat, ami néhány napig tarthat. Összességében néhány hétbe telhet, amíg a szája teljesen meggyógyul.

A bölcsességfogak eltávolítása után fontos, hogy kövesse a szájsebésztől kapott, műtét utáni utasításokat. Íme, néhány tipp a szövődménymentes gyógyulás érdekében:

  • 24 órán keresztül kerülnie kell az alkoholfogyasztást, a gépek kezelését vagy a gépjárművezetést.
  • Ha duzzanatot és fájdalmat tapasztal, a legjobb, ha pihen az első napon.
  • Az első 5-7 napban ajánlatos lágy ételeket enni, például tésztát, tojást, pudingot és joghurtot. Kerülje az olyan magvakat vagy finom szemcséket tartalmazó élelmiszereket, amelyek beszorulhatnak a sebbe.
  • Minden étkezés után öblítse ki a száját meleg sós vízzel az ételmaradékok eltávolítására.
  • A duzzanat és a kellemetlen érzések enyhítése érdekében hideg borogatást alkalmazzon.
  • A legtöbb esetben nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket használhat a fájdalom kezelésére.
  • Folytasd a fogmosási rutint, csak kerülje el azt a területet, ahol a műtétet végezték.
  • Amíg hagyja meggyógyulni a száját és a bemetszéseket, tartózkodnia kell bizonyos tevékenységektől (például ne használjon szívószálat, kerülje a dohányzást).

Fontos, hogy ha olyan fájdalmat tapasztal, amely néhány nap után nem enyhül, vagy láza van, forduljon szájsebészéhez. Bizonyos esetekben antibiotikumot írhatnak fel, vagy gyógyszeres kötszert helyezhetnek el a fertőzött területen. De összességében nincs kockázata annak, hogy eltávolítsák a bölcsességfogait.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.