A fogmosás mellett a mindennapi fogselyem használata segíthet eltávolítani a lerakódott lepedéket, mielőtt az fogkővé keményedne.

Normális, hogy fogselyem használatakor vérzik az íny?

A fogselyem használata elengedhetetlen része a száj egészségének megőrzésében. Ha nem használ rendszeresen fogselymet, az íny irritálódhat, begyulladhat és megduzzadhat. Baktériumok, fogkő és plakk halmozódhat fel az íny mentén. Amikor ez megtörténik, az íny elhúzódik a fogaktól. Emiatt a fogselyem használata vagy akár fogmosás közben is vérzést tapasztalhat.

A fogselyemhasználat közbeni fogínyvérzés leggyakoribb okai

Ennek számos oka lehet, beleértve az alábbiakat:

Parodontális betegség. A gyulladást bakteriális plakk vagy fogkő okozhatja, amely az ínyszövet alatt „megakadt”. A betegség a korai szakaszban, megfelelő szakorvosi kezeléssel visszafordítható. A fogorvos professzionális tisztítást végez a lepedék és a fogkő eltávolítására, mely után az ínynek magától meg kell gyógyulnia, ha otthon is megfelelő szájápolást követnek. Más kezelésre általában nincs szükség. Amennyiben a fogágybetegség előrehaladott, elkezdődhet a fogakat tartó csont egy részének elvesztése. Az előrehaladott fogágybetegség növelheti a cukorbetegség, a szívbetegség, a tüdőbetegség, a stroke és az ízületi gyulladás kockázatát is.

ínyvérzés fogselyem
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hormonális változások. A menstruációs ciklusa során a hormonok (például a progeszteron) beáramlása fokozhatja a véráramlást, ami gyulladt vagy vérző fogínyhez vezethet. A hormonok változásokat okozhatnak az erekben és a szervezet immunválaszában is, ami fogínyvérzést okoz, függetlenül a jelenlévő baktériumok és plakk mennyiségétől. Az ínyvérzés leküzdésének legjobb módja, ha rendszeresen tisztítja a fogakat, különösen az íny közelében.

Bizonyos kóros egészségi állapotok. Ezek miatt a fogíny nagyobb valószínűséggel vérzik fogmosás vagy fogselyem használata közben. Például a C- vagy a K-vitamin hiánya vérzést válthat ki. A C-vitamin segíti a szövetek növekedését és helyreállítását, valamint a csontokat és a fogakat is erősíti. A K-vitamin pedig segít a véralvadásban. A megelőzés legjobb módja a C- és K-vitaminban gazdag élelmiszerek (például citrusfélék, eper, brokkoli, spenót, kelkáposzta) bőségesebb fogyasztása. Emellett a vérzés olyan szisztémás állapot jele is lehet, mint például a nem diagnosztizált, kezeletlen cukorbetegség, a leukémia vagy a hemofília.

Fogselyemhasználat vagy fogmosás nem megfelelő módon. Ha a fogkefe sörtéi túl kemények, vagy túl nagy nyomást gyakorol, az az íny vérzését okozhatja. Válasszon extra puha vagy puha sörtéjű fogkefét. A régi fogkefék, amelyeknél a sörték elkoptak, a kelleténél erősebben is megnyomhatják az ínyt, ezért javasolt, hogy mindenképpen cserélje ki a fogkefét háromhavonta, vagy amikor a sörték kikopnak. Az elektromos fogkefék gyakran időzítővel vannak ellátva, hogy segítsenek nyomon követni, mennyi ideig történik a fogmosás. Riasztókkal is rendelkeznek, amelyek jelzik, ha túl erősen mos fogat. A fogselyem használata is hatással lehet az ínyre, amennyiben nem megfelelően történik a használata.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.